28 февруари, 2008

Труден занаят

Понякога британските консерватори ме изумяват почти колкото българските партии с неспособността си да предложат реални политически решения и още повече да ги обвържат в подходяща рамка, за да ги предложат на обществото. Много често дори същите изпадат в жалки употреби на популизъм - жалки, защото това се оказва типът популизъм, който не донася никакви ползи, а напротив - само вреди. Горният плакат е чудесен пример за това.

Откакто Дейвид Камерън е председател на партията обаче се наблюдава друга тенденция - отчаяни опити да се превърне партията в модерна, за да може да привлича подкрепата на модерните активни британци. След доста тежък старт в момента Торите имат успех, който обаче се дължи най-вече на проблемите в Лейбъристката (Трудовашката) партия, продиктувани от смяната на Тони Блеър с Гордън Браун. Резултатът:


Защо ви разказвам всичко това? Ами защото според мен могат да се направят доста аналогии с неспособността на българската политическа система да се доближи до проблемите и стремежите на гражданите си.

Снимките са от Westmonster.

4 коментара:

  1. Всичко това супер, като изключим че не става много ясно кои с кои сравняваш. БСП с торите или обратното ;-) За неадекватността съм съгласен.

    ОтговорИзтриване
  2. Най-близкият превод на Лейбърстката партия на български не е Трудовашка, а просто... Социалистическа.

    ОтговорИзтриване
  3. Напротив, трябва да погледнеш развитието на западноевропейското социалистическо и социалдемократическо движение, за да разбереш откъде идва разликата.

    А такава има - между партиите, които се създават като обединение на хора по чисто политически принцип и тези, които се създават от организираното работническо движение - като Лейбър.

    ОтговорИзтриване