06 февруари, 2008

Има ли място вярата в българското училище?

Не.

Дневник пише, че БПЦ, главното мюфтийство и католическата църква са се обединили в позицията си против предложеното от МОН обучение по Религия в българските училища. Духовенството иска в училищата да се преподава Вероучение, по избор на коя точно религия, а не както предлагат от министерството обучението да преминава през исторически преглед на развитието и влиянието, които всяка от религите са преминали и оказали.

Не съм голям почитател на мин. Вълчев, но трябва да го похваля за отговорната и правилна позиция, която е заел в защита на светския характер на българското образование. И преди съм писал, че религията няма
място в модерната държава и по никакъв начин не бива двете да се смесват. Най-малкото в обществените училища, които са на цялата нация. Поне аз бих искал в тях да се култивират мислещи, а не вярващи хора.

Българската православна църква не е институция на българската държава и като такава не може и не би трябвало да получава каквито и да е преференции от държавата и да бъде налагана де-факто като официална държавна ре
лигия! Може би Светия Синод по-скоро би направил едно добро дело като помисли за собствената си некомпетентност и неадекватност, които го превърнаха в една много странична институция без никакъв реален обществен авторитет, която се занимава предимно с управление на апетитни имоти, отколкото с духовните нужди на паството си.

Разбира се не можем да отречем съществуване
то и влиянието, което религията оказва на света дори през ХХІ век. Но едно гражданско и светско обучение по религия трябва да въплътява преди всичко, ако не и само, ценностите на толерантността, на събарянето на изкуствените прегради пред хората, една от които е религията, и да ни учи да разбираме другите и да им позволяваме да са различни. А не да ни втълпява, че космическо зомби-евреин, който си е сам баща, може да ти помогне да живееш вечно, ако символично ядеш плътта му и телепатично го приемеш за свой господар, така че той да може да премахне зла сила от душата ти, която се е вселила в човечеството, защото жена-ребро е била убедена от говореща змия да яде от магическо дърво… (Юруков на живо).


Ако пък духовниците толкова са се изтормозили за моралните и граждански качества на българските ученици по-добре да предложат на министъра да въведе предмет гражданско образование, за да спрем да култивираме лесно манипулируеми хора, които разсъждават и => гласуват първосигнално без да имат дори бледа представа как функционира собствената им държава и без да съзнават гражданския си дълг и без да разбират, че само от тях зависи демокрацията да работи.

14 коментара:

  1. Ей господин И. Има място, но само като доброволно избираем предмет. Пак искате да забранявате нещо на учениците май. Виж за забрадки няма място според мен.

    ОтговорИзтриване
  2. Не разбрах защо Църквата не е официална държавна грижа? Тя Е, или поне следва да е. И не говоря за религиозните свободи, а за официално поддържана религия от държавата, защото не може да няма такава. За религията в училищата мисля, че е малко рано - нека първо децата разберат, че има смисъл въобще да ходят на училище...

    ОтговорИзтриване
  3. Pierot, не може да има "официална държавно поддържана религия", просто това е в разрез със съвременното виждане за свобода на вероизповеданието и на демокрация.

    Ако има таква религия, тя ще се финансира от нашите данъци. Но и от данъците на тези граждани, които имат друга религия. А след като нашата религия се поддържа от държавните данъци, тяхната защо не се поддържа? Това е дискриминация.

    Да не говорим, че повечето хора изобщо не са религиозни и не биха искали парите им да отиват на вятъра, където според мен, като нерелигиозен човек, отиват парите, хвърлени за религия.

    ОтговорИзтриване
  4. Хубаво, че му го каза ти да не го обяснявам аз...

    ОтговорИзтриване
  5. Господин_И, Извинявай че така го възприе при Радан, но наистина се интересувам от мнението ти за статията в Дума.

    Вече по темата:

    Против държавна религия съм, хеле пък оглавявана от такива като сегашния висш клир. Но, за данъците – не сте прави. В Германия църквите (поне протестантската и католическата) се финансират с данъците на вярващите. Т.е.каваш примерно „аз съм католик“, и част от данъците ти отиват за католическата църква в Германия. Може да кажеш, че си атеист – и тогава не ти ги взимат тези пари.
    Аналогично е (а и доводите са подобни) на финансирането на политическите партии, с тази разлика, че всеки плаща за политическите партии, т.к. не можеш да кажеш „отказвам се от правото да участвам на избори“.
    Такива едни работи:-)

    И недей моля да ни обиждаш, че сме живели през социализма – взимаме мерки да него правим вече.
    Ти какви мерки взимаш да не се върне социализма?;-)

    ОтговорИзтриване
  6. Всъщност така се омаях с тая статия в дума, че изобщо забравих да отговоря на основния въпрос. Вероучение трябва да има през целия училищен курс, но като свободно-избираема дисциплина.

    ОтговорИзтриване
  7. Longanlon: понеже ти ми го обясни :) има официална религия, и тя заляга в конституцията, и оттам държавата следва поне минимално да се ангажира с нейната дейност. Както и при теб май стана ясно, религията е много деликатна тема, и не можеш да си сигурен в мнението на друг освен теб по този въпрос.

    ОтговорИзтриване
  8. @Пиеро: Два цитата от Конституцията на република България:

    Чл.6(2): Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

    Чл.13:
    (1) Вероизповеданията са свободни.
    (2) Религиозните институции са отделени от държавата.
    (3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
    (4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.


    Забележи моля, че почернената дума дори не е членувана. Мисля, че с това дискусията дали има официална религия, която да трябва да се финансира от държавата се изчерпва. Това, за което говори Стойчо е малко по-различно, но като мярка аз съм против него.

    @Стойчо: Вие взехте да се обиждате, само че прегледай писанията точно в онзи пост на Радан - всъщност там по Дума няма, има по мой адрес. :) Ама аз съм си свикнал де... :)

    Относно Дума - не бива във всяка журналистическа глупост да заподозрявате конспирация на комунистическата пропаганда... Защото в случая според мен става въпрос за това. Имаше един друг блогър, който беше БЛАГОДАРИЛ на Дума точно за тази статия...въпреки заглавието.

    Пък относно мистификациите на Дума и червените бизнесмени можеш да разпиташ Комитата, който публикува 2 материала в Дума ПРОТИВ реконструкцията на х-л "България" и те го търсиха за това. Да не разводняваме...

    ОтговорИзтриване
  9. Радвам се, че го нарече „журналистическа глупост“. По-скоро е „продажност“, но както каза - да не издребняваме:-)

    За обидите - дума не съм ти обелил, само те призовах за коментар. (още повече, че личните нападки са абсолютни безсмислено занимание. дискусиите по схемата „дурак-сам дурак“ досега нищо разумно не са родили)

    Но от друга страна съм живял през социализма и някой друг (а не аз) трябва да се извини за социализма и като кажеш, че авторитарният социализъм ни бил направил такива...да кажем, че се разбира превратно (този довод гледай да не го употребяваш друг път, че мога да ти напиша монография по въпроса;-)

    Peace:-)

    ОтговорИзтриване
  10. Обмислям една статия с работно заглавие "изгубени в прехода" - което май се отнася за едно цяло поколение за съжаление.

    Ще видим дали ще излезе нещо.

    Не е продажност, глупост си е.

    Peace indeed.

    ОтговорИзтриване
  11. Очаквам я:-)

    А иначе използвах „продажност“ защото исках да съм по-деликатен, иначе думата е...(изтрито от нравствената цензура);-)

    ОтговорИзтриване
  12. Твърдо съм против въвеждане в образованието на каквато и да е религия.

    Мястото на религията е към храмовете- църкви, синагоги, джамии...неделни училища,проповеди и прочие простотии, както им харесва.

    Най- страшната световна война, която може да се случи на човечеството е на религиозна основа, но "историята учи,че никой не се учи от историята "!

    ОтговорИзтриване
  13. Да, добра сентенция.

    Още повече, че въпреки добрите си замисли като цяло религията винаги и навсякъде е била използвана, за да подчинява хората и да легитимира някакво управление (ОСОБЕНО християнството!)

    Освен това не виждам какво толкова има да се бием в гърдите при положение, че най-кървавата религия е пак християнството.

    Като цяло нямам нищо против религията. Освен това сигурно съм по-голям християнин от поне 70% от хората в България - ходил съм на литургия в понеделник сутрин без да е било Коледа или Великден :), но просто не смятам, че това е адекватен начин да се гледа на света през ХХІ век.

    ОтговорИзтриване
  14. За "сентенцията": всеки що-годе интелигентен човек за 5 мин. може да сглоби остроумно "развенчаване" на всяка една религия, идеология, национална идентичност или дори семейно-родова лоялност. Остроумието е ефектно, но не доказва нищо. За илюстрация, ето ви една "сентенция", която може да преведете на различни езици и да използвате срещу патриотичните чувства на българите:

    "Група конници с неясен произход, чиято религия се свежда до ритуална дисекция на кучета (от вида Canis Domesticus) преплували една река. Предците им станали известни с: 1) изстъргване на мозъка и други органи от отрязана глава на един император и използване на получения съд за пиене на вино и други питателни течности; 2) криене в заблатени местности и дишане през папурен ствол; 3) систематично унищожаване на представители на собствения вид чрез предаването им на чуждестранни окупационни власти. Да, страхотни причини да се гордееш, че си българин!

    (Горният списък с причини може да бъде продължаван до размера на няколко дебели тома, стига да има желаещи).

    ОтговорИзтриване