31 август, 2010

Почти колкото Тройната коалиция

Христо Комарницки, в-к "СЕГА"


Ако трябва да определим една обща и характерна черта на българската политика след 1989г. категорично и без алтернатива ще трябва да се спрем на наглостта (или още по-хубаво звучащата „дебелооочие”) като такава. Като тръгнем от някои ключови исторически реплики като тази за „вината с мезетата”, „сгрешеният чип” и др. подобни че до днес, всички нововремски български държавници някак вся идваха с нов морал и го оставяха на входа на Министерски съвет като мокър и окалян чадър.

Не прави изключение и настоящият кабинет, воден от министър-председателя Бойко Борисов, който се на*ра да се възмущава от наглостта на Тройната коалиция, когато трябваше да го избираме, но постави световен рекорд за най-бързо забравяне на моралните си ангажименти. Не сте съгласни ли? Ами как иначе да обясним продължаващото толериране на един министър (Божидар Димитров имам предвид), който вече се появява в общественото пространство само, когато има да каже някоя върховна простотия. И ако приказките за зърната и детеродните органи не правят особено голямо впечатление на притъпелия вече за простотия български народ, то откровенията за „шибан народ” са прекалено много, дори на фона на „шибаното” ни всекидневие.

Ледената упоритост на министър-председателя, който отказва да вземе каквото и да е отношение по въпроса говори за тежка форма на скъсване с действителността. Оттам нататък всички „изпълнения” в стил „парламентарна шефка гласува за дъщеря си”, милиони за Лувъри, църкви и мощи при дереилиралото и фалирало здравеопазване не бива да смущават никого. Смущаващото е, че 20 години по-късно дебелоочието и върховната наглост продължават да бъдат дефиниращ белег на властта.

Всичко това говори само за едно – никой от хората избрани и отчетни пред нас, не се чувства задължен да ни представлява и да ни се отчита. И явно не се и страхува, че от това може да има някакви последици...

7 коментара:

  1. Приемливо е, при положение че го няма Доган във властта.

    ОтговорИзтриване
  2. Защо не критикувахте при 3-та коалициа за една година време само кусури намирате.Защо не вьрнем 3-та коалициа за да млькнете.

    ОтговорИзтриване
  3. Ник: Доган ли е единственият проблем на тази държава?

    Анонимен: по принцип избягвам да отговарям на анонимни писари от централата на ГЕРБ, но си направете труда да върнете малко назад и ще видите, че Бойко може да ми диша прахта по критики към "3-та"...

    ОтговорИзтриване
  4. Все повече ме дразни подходът "ако не си с нас, си с Тройната коалиция". А не е ли възможно човек просто да бъде критичен към проблемите в едно общество, без да има определена политическа нагласа?!?

    Въпросът е риторичен, естествено.

    Добра статия, за съжаление (защото не ми се иска нещата да вървят в такава посока) и аз виждам положението по подобен начин.

    ОтговорИзтриване
  5. Итилон, добре казано. Според мен в съществото си този подход (който не е с нас е против нас) е дълбоко болшевишки и анти-демократичен.

    Разбира се почитателите на Бойко Борисов това не ги притеснява - те демокрация не щат...

    ОтговорИзтриване
  6. Само в България, политиците могат да си позволят да са нагли и това е така по две причини. 1-ва, защото са селяни и 2-ро, защото ние самите българи им го позволяваме

    ОтговорИзтриване
  7. За съжаление наглостта е само върха на айсберга. Видимата част от това, което се случва в държавата. Под водата нещата са страшни. И освен реставрация това, което се случва аз не мога да нарека по друг начин

    ОтговорИзтриване