07 юни, 2010

(Почти) Безпристрастно за Израел и Палестина

Снимка: naughton321@Flickr

По принцип не смятах да пиша по темата за Израел и ситуацията с т.нар. "Флотилия на свободата", но преобладаващите коментари (и то най-вече в българските блогове) ме накараха да го направя.

Не обичам да заемам крайни позиции и винаги съм странял от подобно поведение, особено по отношение на въпроси, които не ме засягат пряко – въпросът за конфликта в Близкия изток е точно такъв. Напълно наясно съм, че и двете страни са еднакво невинни и виновни.

Но от друга страна не мога да се примиря с възгледи, които напълно оневиняват "демократичния Израел", който водел някаква кръстоносна битка в името на "цивилизацията" срещу "ислямската заплаха". И някак си не мога да пренебрегна факта, че хората в Газа живеят от 50 години в един огромен и пренаселен концентрационен лагер, под 50-годишен полицейски час, наложен им не от друг, а от "демократичния Израел". И че подобна среда е благодатна за израстването и утвърждаването на млади мъже, които са готови да се самовзривят.

Само наивниците на осъзнават, че и от двете страни на този конфликт има хора, чийто интереси стоят в това той да не приключва. Хора, които черпят пари, власт и слава от този конфликт. И от двете страни.

И все по-отвратен се чувствам, че основното съображение по всеки един въпрос в България, се оказва от коя страна на оста София-Москва седят участниците му. Не че има нещо лошо в това, но когато геополитическите интереси са взели надмощие в съзнанието ти над етичните норми, не можеш да обвиняваш държавите, когато прилагат същите стандарти, нали?

Комитата има една ключова реплика в неговия постинг по темата – "[К]акъв е проблемът тези товари, с чисто хуманитарен характер, да преминат през нормален гранично-контролнопропускателен пункт?" Ами какъв е проблемът стоките за Грузия да преминават през руско ГКПП тогава? Всичко е въпрос на принцип.

11 коментара:

  1. И аз мислех да не пиша, но след като сравняваш Грузия (независима държава) с ивицата Газа (сепаратистка от гледна точка на основната Палестина на Ахмуд Абас територия) то е редно и да попитаме: Защо стоките да не могат да влязат през нормално ГКПП през Египет?

    ОтговорИзтриване
  2. Терористи има, защото има кой да ги провокира. "демократичен Израел" е типичен пример за провокатор на радикалния ислямизъм.
    Дет се вика в една българска поговорка - да бе мирно седяло, не би чудо видяло!

    ОтговорИзтриване
  3. Стойчо, тоест поради това, че Хамас спечели изборите (демократично - да речем) и отцепи със сила Газа преди 2-3 години, Израел окупира територията в продължение на 50?! Нещо не ми се връзва...

    ОтговорИзтриване
  4. „да речем“ пък ключовото в твоята реплика :) (иначе беше със сила, защото не приеха победата на Абас от Фатах)

    Защо в „основните“ палестински територии(там където е Ахмуд Абас) нямаме блокада? И Газа не е окупирана (да не би вътре да има израелски войници???), а е блокирана заради очевидното състояние на война. А и все пак, защо не минат през Египет хуманитарните доставки?

    Уф, не искам да се карам особено с Руслан – Руслане, надявам се този разговор да не ни скара

    ОтговорИзтриване
  5. Aid agencies operating in Gaza say they have largely been able to continue to transport basic supplies such as flour and cooking oil into the territory. BBC

    ОтговорИзтриване
  6. Е, никога не съм твърдял, че Израел е управляван от идиоти :)

    ОтговорИзтриване
  7. Корабите целяха провокация, за да изведат някаково послание във фокуса на медиите. Правилно или грешно е самото то, е въпрос на друга дискусия, както и дали атаката в международни води е законна. Гафа е на Израел и може би на самите командоси слезли на кораба - те не са били подготвени. Има много примери основно с Гринпийс как специални части спират и обезвраждат екипажа на такива кораби без жертви. http://news.google.com/newspapers?nid=1842&dat=19950710&id=W1IeAAAAIBAJ&sjid=ZMcEAAAAIBAJ&pg=2623,1262833. В по-ново време за пример могат да служат военните кораби които обезвреждат и арестуват сомалийски пирати - поправете ме ако греша, но досега операциите са протeкли с по-малък общ брой убити пирати, а те са въоражени с истински оръжия.
    Ако протестиращи, които замерват полицаите с коктейли молотов, каквито в Европа има много бъдат застреляни, знаем какво ще статне въпреки, че това релано си е опит за убийство. Затова при борба с масови безредици си има определени процедури, за да не стават издънки(справка статията по-горе). Израел обаче в конфронтацията си с Хамас следва линията "ние сме непогрешими", която не се харесва вече дори и от някои израелци. Все пак Израел се числи по-скоро към европейската култура и това какво били правели в някои други старни не е оправдание.

    ОтговорИзтриване
  8. Знам, че Greepeace не оказват съпротива, но това не пречи на французите да си действат по устав. Статията е пример как може да се предотврати подобно нещо с повече далновидност.

    ОтговорИзтриване
  9. Ако приемем, че Израелската политика допринася за израстване на терористи-камикадзе в газа, то как да обясним същото явление в Индия, Пакистан, Афганистан, Ирак, Москва и Ню Йорк? Как все става така, че мюсюлманите са онеправдани и обидени на някой, и че никъде не са успяли да създадат поне една що-годе читава държава, та в това отношение мъника Израел все им е трън в очите? Ислямската религия и култура, разбира се, не могат да имат нищо общо с цялата тази работа! Това дори не трябва и да си го помисляме, 'щото, нали, не е политически коректно някак си и ще вземем да нараним нечии чувства.

    http://www.youtube.com/watch?v=FOGG_osOoVg

    ОтговорИзтриване
  10. Религията е виновна за този конфликт. И двата народа са фанатични и затова щастливо се колят едни други. Жалка картинка.

    ОтговорИзтриване