25 май, 2010

Разсипници

Стотици знайни и незнайни коментатори и "икономисти" се скъсват да ни набият в главите догмата, че социалистите "харчат", а десните "произвеждат и спестяват". Няма по-голяма глупост от това. Мога да напиша цял труд по въпроса колко безумен и опростенчески е подобен "модел" (сдържам се да не използвам по-крайни определения). И то труд основан на статистика и факти. Като например това, че страни, в които "харчещите" социалисти управляват десетилетия наред изпреварват по стандарт на живота и (отбележете!) конкурентоспособност капиталистически икони като САЩ и Сингапур.

Но няма нужда да отиваме дотам. Нека само погледнем как се е развивал бюджетния дефицит на САЩ в зависимост от президентите, които са управлявали страната.


И за да онагледим картината съвсем да добавим още едно сечение - историческите събития, които са протекли през тези години и са оказали влияние върху дефицитите:


Президентството на един от най-прогресивните президенти, автор на това, което в САЩ минава за "социална държава" Франклин Делано Рузвелт започва със замразяване на ръста на бюджетния дефицит и дори лекото му понижаване (нека помним - в условия на Депресия и мащабни обществени инвестиции!) огромният ръст е по времето на Втората световна война (подобен има и по времето на Първата световна) и е закономерен.

Както авторите на графиката отбелязват, спадът по време на войните в Корея и Виетнам говори за това, че ръстът по време на по-късните войни може би не е свързан с тях, а с други фактори (като това, че Буш младши се скъса да намалява данъци и да харчи като през цялото време с Грийнспан "печатаха" пари - по-точно казано заемаха).

Толкова за т.нар. "фискални консерватори" (fiscal conservatives), които спестяват.

4 коментара:

  1. Не пренебрегвай инфлацията. Виденов ликвидира целия вътрешен държавен дълг, но малцина са му благодарни за това.

    ОтговорИзтриване
  2. Чак целия едва ли, но е истина - Виденов плати 2 млрд долара дълг. И после - откъде се появила хиперинфлацията?

    ОтговорИзтриване
  3. @Ловецът на врабчета: Говоря за вътрешен дълг, деноминиран в левове (държавен и на държавните предприятия, включително банки), който се обезцени, благодарение на инфлацията.

    ОтговорИзтриване