23 март, 2010

Die Antwoord

Страницата на Die Antwoord във Facebook

Направо извратени. Какво повече да кажеш за южноафриканската Zef хип-хоп група "Die Antwoord" (в превод от Африкаанс [наречието на наследниците на холандските колонизатори - бурите] - "Отговорът")?

Всъщност има много за казване. Die Antwoord се състои от Ninja, Yo-Landi Vi$er и DJ Hi-Tek. Ninja е познато лице на южноафриканската хип-хоп сцена години наред без особен успех. През 2009г. той сформира Die Antwoord и 9 месеца по-късно изведнъж се превръща в глобално вирално безумие. Сингълът "Enter the ninja" буквално за една нощ се превръща в глобален хит, а страницата на Die Antwoord е бомбардирана от ТРИ МИЛИОНА посетители, с което компанията, хостваща сайта на Die Antwoord, е принудена да спре поддръжката му. След бързо преместване на страницата на америкинаски сървър, пътят към световно господство пред Нинджа, Йо-ланди и Хай-тек е открит.

Впрочем планът им върви много добре, тъй като буквално няколко дни преди това да бъде написано, двамата се завърнаха от пътуване до Ню Йорк и Лос Анджелис, където са подписали с... Interscope.

На какво се дължи този светкавичен успех? Какво може да направи един двуметров хърбав дебил със затворнически татуси, безумно бръснато русо момиче и дебелак с обърната шапка с козирка глобален хит в рамките на няколко дни (да повторя пак - БУКВАЛНО!)

На първо място - ГЛАДЪТ. Както казва Нинджа - "Не съм толкова слаб по собствен избор". [Ако ми позволите една поетична отметка - хип-хопът навярно е една от основните причини да залитна към левите идеи в юношеските си години]

В допълнение, до голяма степен комбинацията, която прави хип-хопът успешен. Грубичка, но емоционална басова музика, примесена с рейв и 90's диско мотиви; вулгарни, но истински рими и голяма доза визуална простотия - Die Antwoord имат всичко от това! Има и още нещо обаче. Още в началото Нинджа и сие решават да разпространяват музиката си безплатно за феновете си посредством сайта си. Creative Commons anyone?

[Любопитна вметка - по време на пътуването си в САЩ, имали среща с шефа на Interscope, който им се оплаквал колко интернет е навредил на индустрията. Нинджа отговорил - "Become the enemy!"]

Има и още нещо много ясно - вярата. Що трябва да ти пука, че си южноафриканският вариант на white trash и че никой никога не е пробил от тая страна + че на никой не му пука за грозния ти селско-холандски диалект? По-хубаво си преведи псувните на африкаанс, звучат почти поетично - jou ma se poes in 'n fisthpaste jar...вЕрвайте ми, не искате да ви го превеждам...

Благодарение на недалновидната си отвореност към новите технологии, през м. Април Die Antwoord започват европейското си турне, което ще бъде последвано от американско такова, през втората половина на тази година. ЦЕЛИЯТ албум $O$ можете да чуете на сайта им (http://www.dieantwoord.com/), а тук моята любима (засега) песен.



И още няколко линка относно Die Antwoord (на английски):
Vice Magazine
Reuters (!)
boingboing

12 коментара:

  1. Съгласен съм, извратени са :) ... но пък има нещо, което ме кефи в тях. Може би бруталната им оригиналност... :)

    ОтговорИзтриване
  2. Станислав, истински са. И брутални. Това е добра комбинация :)

    ОтговорИзтриване
  3. И мен ме изкефиха в началото. Парчетата са им супер заразителни, но после като попрочетох малко за тях, ми се стори, че по-скоро са позьорчета отколкото някакви автентични афро уайт траш хип хоп нинджи (какъв оксиморон само:)). Между другото, човекът с прогерия от клипа на Enter the ninja - Леон Бота, има доста по-интересна история. Занимава се с рисуване и хип хоп от малък, а в момента е на 24-25 и е най-възрастният на Земята, който страда от тази болест.

    ОтговорИзтриване
  4. Петко, на мен отначало ми се струваше, че цялата работа е един голям театър (но готин театър де), но като попрочетох малко останах с впечатление, че всичко е 4 real. Поне така твърди Нинджа... :)

    За Леон Бота четох като правех проучването - наистина е много интересна фигура. Въобще всички тези работи са белези на една богата и интересна ъндърграунд култура.

    ОтговорИзтриване
  5. Забавни са, благодаря за информацията!

    ОтговорИзтриване
  6. Причината да мисля, че не са съвсем 4 real, е че Ninja и Yolandi преди са били част от Max Normal Tv* - нещо като южноафриканския вариант на Ali G. Не че е big deal, ама сега да ми се правят на забравените от бога гето наследници на холандските колонизатори.. give me a break! Признавам все пак, че музиката и шоуто покрай нея са много яки:)) Аз самият си въртях няколко дена нон стоп албума.
    * между другото страницата в Wikipedia е изтрита, затова пращам линк към кеша на Google. Малко тъпо от тяхна страна, защото би трябвало да знаят, че в Interweb нищо не се губи:))

    ОтговорИзтриване
  7. Sassa: Хай-тек е пълнеж, очаквам да му бият шута Нинджа и Йоланди, като ги удари цифроманията в главите :)

    ОтговорИзтриване
  8. Повтаря се познатото: неволята е най- добрият мотиватор. Но не ги корете- ами "нашият" М. Менсън да не изглежда по- добре?

    ОтговорИзтриване
  9. Не знам защо ...но Yo-landi много ме кефи :S

    ОтговорИзтриване
  10. izwinqwam se che pisha na latineca.. no nqmam bulgarski .. az chetoxi gledax klip.. che toq DJ hi-tek (pulnichkiq..) ne e istinski.. eto i link http://www.youtube.com/watch?v=W-NzfSpOlaQ&NR=1 :)

    ОтговорИзтриване