22 февруари, 2010

The Wolfman :: „Човекът-вълк”

Официален постер: impawards.com

Режисьор: Джо Джонстън
С: Бенисио дел Торо, Антъни Хопкинс, Емили Блънт, Хюго Уийвинг

Май отдавна не ми се беше случвало искрено да съжаля, че съм дал пари за кино. Не, не – всъщност повече съжалявам, че се подлъгах по ефектен трейлър и гръмки имена в актьорския състав. Все пак някак си все ми се струваше невъзможно да видя Бенисио дел Торо редом до Антъни Хопкинс във филм, който няма никакъв смисъл!

За съжаление обаче „Човекът-вълк” се оказа точно това – доста милиони пръснати за пръснати черва, кръв и други ефекти и твърде малко драма, която да ни задържи в напрежение. Непреодолимо беше желанието да си погледна часовника твърде често.

Жалко, защото закалката на филма никак не е лоша. Викторианска Великобритания, огромно старо имение в провинцията, Лондон и цигани (тази година явно фиксацията ще е върху ромското население по света). Но ако искате да получите истинска атмосфера, по-добре се насочете към „Шерлок Холмс”, отколкото към това творение.

Антъни Хопкинс явно вече е решил да се погрижи за старините си и се е отдал на часпром в каквото му падне и където плащат най-добре. Бенисио дел Торо явно също не иска да рискува „в условията на икономическа криза”, но поне се раздава с всичко, на което е способен. Хюго Уийвинг заслужава отбелязване, защото успява да изиграе инспектора от Скотланд Ярд с почти същата убедителност, с която играеше и Агент Смит в „Матрицата”... и почти по същия начин. Искам да обърна малко внимание на Емили Блънт – тя го заслужава най-малкото поради факта, че успява да докара автентичен британски акцент – единствена от 4-ата изпълняващи основните роли във филма (и двама от които британски перове по сценарий).

За съжаление режисьорът на филма с нищо не успява да ни накара да се страхуваме. Филмът е кървав, прекалено кървав – навсякъде летят крайници, глави, кръв и черва, но това може в най-добрия случай да ни отврати. Винаги има нещо съмнително, когато с ефекти и кръв се компенсира нещо друго липсващо.

Това е. Като цяло „Човекът-вълк” е скучен, постен, прекалено кървав и разочароващ. Не препоръчвам.

Оценка по скалата на ju: 1

6 коментара:

  1. Ревютата за филма са доста тенденциозни, така че вероятно си прав. Жалко, оригиналът е истински жанров жалон.

    ОтговорИзтриване
  2. Damn :/

    Тъкмо след последното гледане на трейлъра ми се стори интересно нещо в графата Очакване... и май там ще си остане :)

    Пък може и да го гледам, знам ли :) Бая глупости съм гледал на голям екран, а ако все пак ми се стори хубав (Улфмън-а) - ще ми е файн, файн, файн! :)

    ОтговорИзтриване
  3. А сега виж за сравнение ВЪЛК с Джак Никълсън :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ей май трябва да почна да слагам spoiler alerts!

    Valkocompany: Точно това ще взема да направя! :)

    И все пак имайте предвид, че това са си мойте 5 ст. (почти като дупенце като кифличка от 5ст., ама не толкова приятно за окото) и никой не е длъжен да се съобразява с мнението ми. Филмът сигурно ще си има и фенове :)

    ОтговорИзтриване
  5. Трето такова мнение...определено няма да го гледам :)

    ОтговорИзтриване