05 февруари, 2010

„Десните” най-накрая се държат като десни

Снимка и био на г-жа Манева: страница на "Синята коалиция"

Най-после кавичките падат! Знаете много дълго време винаги ограждах „десни” и „леви” в кавички, когато говорех за българските партии – ДСБ, СДС и ГЕРБ от една страна и БСП от друга. Разбира се т.нар. „Левица” (която се държа като ултра-либерална десница, когато беше на власт) ще си носи кавичките като трънен венец чак до Голготата си (от която дай Боже няма да последва прераждане или поне не в този номенклатурен псевдо-ляв вариант!)

С поведението си обаче десните най-накрая заслужиха грозните запетаи, които ги ограждаха толкова дълго да паднат – поне в моите очи. Повод ми дава декларация на ПП „Зелените” (това вече е от езикова норма!), с която „еколозите” (това пък е намигане към творческия потенциал на бг журналистика) искат оставката на зам.-министъра на околната среда Евдокия Манева (бивш министър в кабинета на г-н Иван Костов) и едно от популярните лица на ДСБ. Мотивите:

„Основният защитник на либерализирането на режима за ГМО и интересите на мултинационалните компании е заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева, като на обществото се предоставя невярна информация за истинските мотиви за промяна в националното законодателство.”

По информация на в-к „Дневник”.

Признавам, че не съм много запознат със случая и допускам да се предоверявам на позицията на „Зелените”. Но от друга страна имам достатъчно доверие на представителите на тази партия.

Основното в случая е, че десните политически формации най-накрая започват смело да се държат като такива – лобират за и защитават корпоративни интереси и поне го правят на едро – „Монсанто” не е „Биндер”, нали...?

Изводът? Никога не вярвайте безрезервно на един лидер или партия.