05 февруари, 2010

„Десните” най-накрая се държат като десни

Снимка и био на г-жа Манева: страница на "Синята коалиция"

Най-после кавичките падат! Знаете много дълго време винаги ограждах „десни” и „леви” в кавички, когато говорех за българските партии – ДСБ, СДС и ГЕРБ от една страна и БСП от друга. Разбира се т.нар. „Левица” (която се държа като ултра-либерална десница, когато беше на власт) ще си носи кавичките като трънен венец чак до Голготата си (от която дай Боже няма да последва прераждане или поне не в този номенклатурен псевдо-ляв вариант!)

С поведението си обаче десните най-накрая заслужиха грозните запетаи, които ги ограждаха толкова дълго да паднат – поне в моите очи. Повод ми дава декларация на ПП „Зелените” (това вече е от езикова норма!), с която „еколозите” (това пък е намигане към творческия потенциал на бг журналистика) искат оставката на зам.-министъра на околната среда Евдокия Манева (бивш министър в кабинета на г-н Иван Костов) и едно от популярните лица на ДСБ. Мотивите:

„Основният защитник на либерализирането на режима за ГМО и интересите на мултинационалните компании е заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева, като на обществото се предоставя невярна информация за истинските мотиви за промяна в националното законодателство.”

По информация на в-к „Дневник”.

Признавам, че не съм много запознат със случая и допускам да се предоверявам на позицията на „Зелените”. Но от друга страна имам достатъчно доверие на представителите на тази партия.

Основното в случая е, че десните политически формации най-накрая започват смело да се държат като такива – лобират за и защитават корпоративни интереси и поне го правят на едро – „Монсанто” не е „Биндер”, нали...?

Изводът? Никога не вярвайте безрезервно на един лидер или партия.

18 коментара:

  1. Абе Илия, рядко мога да ти го кажа със 100% искреност, но тоя път си написал гигантска глупост - ГМО = дясна политика? Пълни глупости.

    ОтговорИзтриване
  2. Защо бе, аз много обичам хората да са искрени с мен.

    Лобиране за корпоративни интереси - присъщо на дясното навсякъде по света.

    ОтговорИзтриване
  3. Мда, тогава може и Зелените да ги пишем десни. Кой лобира за изключителни скъпите „био“продукти?

    (не ми се спори за ГМО - не съм запознат наистина, използвам само довода за лобирането)

    ОтговорИзтриване
  4. Да лобираш за "био" продуктите, които могат да бъдат произвеждани от неопределен брой земеделци не е като да защитаваш интересите на една-единствена мега-корпорация, която освен всичко останало налага АВТОРСКИ ПРАВА на СЕМЕНАТА СИ.

    ОтговорИзтриване
  5. таман щях да задам въпроса и за вятърните централи ;-)

    ОтговорИзтриване
  6. Голготата на "левицата" е близо: на следвашите парламентари избори те няма да влязат в парламента.

    ОтговорИзтриване
  7. @Апостол: Забравяш, че другата година има местни и президентски избори. Големият срив ще е още тогава.

    ОтговорИзтриване
  8. Г-н Марков винаги има твърде оригинално разбиране за това що е "дясно". За "лявото" не съм сигурен доколко е оригинално разбирането му, щото самото ляво ми е ясно като прочетен вестник - поради което не мога да се хвана и на най-прецизни увъртания. Бих си позволил да го посъветвам да си се занимава с лявото, от което може и да разбира - и да не хвърля постоянно камъни в така китно цъфналата градина на българско дясно...

    ОтговорИзтриване
  9. Г-н Грънчаров, моето разбиране за дясно и ляво е продиктувано от висшето ми образование на политолог, което съм завършил в Обединеното Кралство. А иначе аз най-накрая започвам да хващам тънката Ви ирония, която иначе трудно се предава писмено по интернет - в случая за "китно цъфналата градинка на дясното". :)

    Все пак не вярвам, че един демократично-мислещ човек би могъл да забрани на друг да си каже свободно мнението по въпрос, който го вълнува.

    И най-важен остава въпросът дали български политици (няма значение от кой край на пейката) си позволяват да лобират за корпоративни интереси. Въпрос, който е изключително важен и опасен за крехката ни демокрация. Не мислите ли?

    ОтговорИзтриване
  10. Напоследък рядко имам случай да сръгам "десния" филосоВ Грънчаров в ребрата и сега ми се падна много удобен случай.

    Ти, филосоВе, според мен си ляв антикомунист - мразиш ги, но си ляв. Така мисля.

    ОтговорИзтриване
  11. Това за "корпоративния интерес", драги ми Марков, съвсем не е новост в българската политика, нито пък за световната; у нас от десетилетия имаме една корпорация - комунистическата бандитска върхушка с партизанско-селски и кашкавалено-мандрен произход и генезис - която тиранизира страната и нацията.

    Не знам дали в Обединеното Кралство са ви учили на това, че в политиката отделните корпорации, имащи някакъв приватен интерес, непрекъснато се борят за надмощие, стига думата "корпорация" да не се схваща марксистки тенденциозно (като групировка на "алчните капиталисти"), а в един по-широк социологически смисъл. Така че не разбирам какво толкова се удивлявате от това, което наричаш "лобиране за корпоративни интереси". В политиката винаги частните интереси на отделни корпорации (обединения на подобщности на голямата общност) се борят за това техния частен интерес да придобие формата на всеобщ интерес; и начините за съотнасяне и регулиране на частните интереси при демокрацията водят до изкристализирането на един "общ интерес", който задоволява ако не всички, то поне повечето.

    Тъй че "корпоративните интереси", разбрани в този смисъл, са елемент на нормално функциониращата демокрация и няма нищо удивително, че съществуват; стига, разбира се, израза "корпоративен интерес" да се схваща адекватно, а на превратно (сиреч, политизирано и идеологизирано). Понеже политизирането и идеологизирането като подход и стереотип на разглеждане на социалните явления е крайно вредно, особено пък когато се практикува от хора, претендиращи да са политолози.

    Аз не знам дали в Обединеното Кралство не ви учиха и на това, че политологията следва да е наука, пронизана от научна обективност и позитивност; ерго, който иска истински да се занимава с политология, добре разбира, че феноменът "ляв политолог", с който Ваша милост се кичи, е термин-нонсенс, нещо като "дървено желязо". Това исках да вметна ако разрешите. Мой най-добронамерен съвет към Вас е да се опитате да мислите не от преднамерени "класови", а от едни по-широки, безпристрастни, обективни изследователски позиции - и тогава нищо чудно един ден и да стъпите на почвата на автентичната политология.

    ОтговорИзтриване
  12. "Лобиране за "БИО" продукти..." По-забавно нещо не бях чел скоро... Нещо, като да лобираш за чиста природа, или против бетонирането на Черноморието...

    ОтговорИзтриване
  13. Г-н Грънчаров, ще пренебрегна елементарните ви лични нападки, само за да се концентрирам, че докато в целия развит свят лобирането за корпоративни интереси се смята за чиста проба КОРУПЦИЯ, вие успяхте да го извъртите като нормално явление.

    Интересно дали също е нормално един държавен служител - шеф на пътна агенция, да възложи на брат си договори за 100 милиона лева. Това също ли е нормално? :)

    ОтговорИзтриване
  14. Г-н Марков, когато попрочетете повечко и проумеете каква е същността на политиката, тогава би имало смисъл да продължим разговора.

    Когато социалист възложи на брат си договори за 120 млн. лева (и то от европейските фондове), това се нарича нормална социалистическа практика: никъде по света социалистите не правят друго освен да крадат от държавата... те затова и съществуват (доказателство: многострадалната история на отечеството ни от последните 65 години, в които то беше подложено на невиждани социалисто-комунистически кражби и разбойничества).

    Приятни размисли за същността на политиката и демокрацията! И за смисъла на съществуването на социалисти (комунисти) на този свят. :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Апропо, не разбирам къде в текста ми има "лични нападки", ама както и да е, явно вий, социалистите, сте с по-нежни, с по-чувствителни души! Приятен ден на всички!

    ОтговорИзтриване
  16. Браво на Ангел Грънчаров !!!

    Само така бой по комунистите !

    Странно ми е как може да има млади комунисти като г-н Марков, ще го отдам на годините му, въпреки че е на моята възраст.

    ОтговорИзтриване
  17. Аз пък мисля, че границата между ляво и дясно съвсем се разми. Ако изобщо съществува...

    ОтговорИзтриване