14 декември, 2009

Вие сте на ход!


Всички усилия, които хора като Богомил Шопов, Константин Павлов, Пейо Попов правят, за да защитят индивидуалните ни права на потребители на глобалната мрежа, не струват и стотинка, ако всички ние, като граждани не отделяме по няколко минути от времето си, за да се борим за тях.

Ето защо ви призовавам да се включите в акцията на Бого - "Обади му се". Повече за методите и целите на кампанията - тук.

Много е важно да осъзнаем, че народните представители са нищо повече от наши представители и са длъжни от закона да се съобразяват с нашето мнение.

Казвам това, защото някои може да изпитват притеснение да позвънят на представителите си или да смятат, че им губят времето или че ги затормозяват с това, че искат да говорят с тях по определен въпрос.

Народните представители работят и получават заплата да ни представляват - да изслушват желанията и позициите ни и да ги представляват във всички органи на властта.

5 коментара:

  1. Благодаря за подкрепата и препратките. Важно е много хора да чуят и да направят нещо

    ОтговорИзтриване
  2. Не виждам нищо, особено плашещо, в това обсъждано напоследък "следене в Интернет".
    Сега най-накрая, обикновените потребители ще се образоват малко чрез търсенето на решение, как да се "защитят от подслушване" и закърнялата юзерска общност ще се събуди и ще се научи, че Интернет е като "на вън" - има неща от които просто трябва да се пазиш, най-малкото за да не влезеш в болница. Трябва да се радвате, че подобни приети от българското правителство стъпки за контролиране основните части на интернет потреблението се приемат публично. Защото можеше и да не се направи обществено достояние. По този начин, се съобщава на всеослушание, обществената тайна, че Интернет не е най-сигурното място, където може да си съхраняваш домашното порно, заплахите в мейла към тъща си или просто някаква мръсна тайна.
    Но в същото време си личи до каква степен, потребители, които принципно трудно се оправят с инсталацията на ОС-а си, са се самозабравили. Защото не виждам, кой от контролните органи имащи реално право да ви след трафика - ще седне и ще отдели месеци работа в слухтенето на разговорите ви в gepime.com! Или пък си мислите, че досега никой не е можел да го прави? Наивници.

    Вместо да се обсъждат истинските проблеми в архитектурата на общуването в Интернет, да се прогресира в положителна насока и живите идеи на прогреса в Мрежата, да бъдат използвани... по типичен български начин флудвате всичко с мизерни! прокламации, които се обзалагам след празниците ще са просто поредните байтове информация в Google.

    Вземете се в ръце и потърсете решение на нещата, а не се опитвайте да ги игнорирате и промените. Защото няма да стане. И вместо И. М. да започне да си криптира мейлите, само ще внимава какво пише до момента, в който тази тема спре да бъде актуална. И, ако И. М. е никому ненужен субект за подслушване, в момента - след време в някоя правителствена организация ще му пробутат компромат, как си е слагал истински котешки главички за украса на коледната елха (пример).

    Разбира се тези конспирации имат своето обаяние и то е преведено в редица холивудски изпълнения. И там, както и тук, нещата са по-скоро ясни - отколкото опасни. Защото ФБР шпионира мафията в "Кръсника", като чете по устните. И е готино. Но ФБР не чете по устните какви мръсотии говори пъпчивия пубер на желаната от него съученичка на пейката в парка (освен, ако не е скрит изнасилвач).

    В общи линии се опитвам да обясня, че е по-добре да разисквате и описвате подробно как може пубера да се "предпази" от "подслушване", а не да се опитвате да го премахнете. Защото това винаги се е правило. Просто - сега е законно (все едно да водите ожесточена битка - за използването на презервативи - вместо да покажете как става това)

    .exit

    ОтговорИзтриване
  3. Не разбирам защо е този шум. ПоДслушването си е отдавнашен факт. Така е в целия свят, така е у нас. В люлката на демокрацията, Англия, пролетта беше глясуван закон; цeлият GSM и Инт. обем да се записва на дискове от секрет.служби ЕЖЕДНЕВНО И ДА СЕ СЪХРАНЯВА МАЙ БЕШЕ 10год. ПИСАХА го в нашите вестници. И какво. Не прочетох и не чух някой да се е оплакал. Щом като мафията, престъпниците, наркотрафикантите и пр. престъпен свят използува нашироко този инфообмен,за да осъществява престъпни замисли. Полицията и секретните служби са заставени от този факт, за да им противоддйствуват ефикасно, и да разкриват замислите и извършените престъпления, да прибягват до наблюдение и контрол на Инт. и GSM инфообмена. Щата не щат, налага се.
    Някои се държат като ущипани госпойци. Сакън, подслушват ни. Помощ..
    На никой не му се харесва това. Щом при всички и навсякъде е така. Така ще стане, не че отдавна не е станало, и у нас. Само че сега, с приемането на закона информацията придобита от ПОДСЛУШВАНИЯТА може да се използува като доказателство ЗА ПРЕД СЪДА.
    Да не би за доста хора факта, ЧЕ ДОКАЗАТЕЛСТВАТА ПРИДОБИТИ ПО ТОЗИ НАЧИН СТАВАТ ГОДНИ ЗА ПРЕД СЪД, да ги смущава най-много.
    Просто се налага ДА СЕ ПРИМИРИМ С ТОЗИ ФАКТ И ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ С НЕГО, НАЛИ.
    Друга алтернатива нямаме.

    ОтговорИзтриване
  4. Абсолютно намя друга алтернатива! Колкото и тоталитарно да звучи. Трябва вместо да се разнясат тия декларации и безмислени циркове, някой да седне и грамотно да обясни как може, човек да се ПРЕДПАЗИ от подслушване и евентуална кражба чрез това на някаква интелектуална собственост или мръсна тайна. Чисто технически... Или само можем да дрънкаме? Както перз последните 20-тина години?!

    ОтговорИзтриване