11 декември, 2009

Кой напира за следенето в интернет?

Дискусия за следенето в интернет
Uploaded by Gospodin_I. - News videos hot off the press.

Тази сутрин бях гост на сутрешния блок на Нова ТВ "Здравей, България!" Защитавах позицията на "Електронна граница" срещу представителя на ГЕРБ - г-н Красимир Ципов, който освен народен представител, е и заместник-председател на една от най-важните комисии в Народното събрание - по вътрешна сигурност и обществен ред. Можете да видите запис на цялото участие отгоре.

Позициите на "Електронна граница" са широко известни. Гордея се, че съм част от организацията и съм подкрепял и защитавал позициите ѝ, откакто е учредена. Не мога обаче да не отбележа непоследователното отношение не ПП ГЕРБ по този въпрос.

Отчетливо си спомням как представителите на ГЕРБ се противопоставяха на предложенията, които се внасяха от МВР и подкрепяха от БСП и ДПС в края на мандата на миналото НС. Сега, ГЕРБ ни слага на масата в пъти по-вмирисано ястие и се опитва да ни убеди колко вкусна гозба са ни сготвили.

Притеснително също е тоталната липса на смислена опозиция на управлението на ГЕРБ - нито тези, които би трябвало да са официална такава, нито другите, които искат да се държат като де факто такава, разполагат с необходимия обществен авторитет, за да се противопоставят открито на исканията на МВР и ГЕРБ.

Самият факт обаче, че ГЕРБ, абсолютно независимо и въпреки противопоставянето си на всичко, свързано с БСП и ДПС и тяхното управление (с любезното съдействие на НДСВ до край - да не забравяме), отново предлага подобно изменение на ЗЕС, говори за това, че явно има доста по-дълбоко скрити и силно влияещи интереси тези изменения да бъдат прокарани.

Най-логично е тези влияния и натиск да идват от Министерството на вътрешните работи, но до колко и кои точно държавни служители влияят на законодателния процес и в името на какви интереси го правят (институционални, частни или корпоративни?) аз лично не мога да преценя.

Ще завърша с нещо, което г-н Ципов ми каза на излизане от студиото - "В крайна сметка, ако гражданите искат някаква сигурност, ще трябва да се откажат от част от правата си".

Едва ли бих могъл да бъда по-несъгласен с подобно твърдение. Въпросните "права", които явно се оказват основна пречка пред всички правозащитни органи са работата на полицията - да ги защитава, оттам идва и думите Право, правораздаване, правозащитни и пр. :)

И ако ще да се скъсат, няма да ме убедят как невършейки част от работата си, ще си свършат работата.