10 септември, 2009

Накратко

Тази година за първи път не коментирах 9 септември. Цял ден се канех да го направя, докато не прочетох мнението на Христо, което той е публикувал в блога си. Мисля, че това е най-умереното и обмислено мнение по темата, което съм чел - самият аз винаги съм се опитвал да изкажа точно същите мисли по темата, за съжаление не с тази лекота като Христо. Препоръчвам ви неговия коментар.

За сметка на това обаче на същия ден беше публикуван и първият ми коментар на английски за блоговете на Social Europe Journal - "In The Red" ("На червено"). В него накратко съм споделил мислите си за кризата на левицата в Европа и къде аз виждам изходът от нея. Смятам в скоро време да преведа статията и да я пусна в този блог редактирана, но ако сте нетърпеливи можете да я намерите тук.

3 коментара:

  1. Интересно ми и да разбера защо на всички леви, дори и на най-модерните, твърде приятно им трепти сърцето когато дойде датата 9 септеври! Би ли се опитал г-н Марков да хвърли известна светлина върху тази загадка на природата?!

    ОтговорИзтриване
  2. @Грънчаров.
    На мен ми е интересно как повечето съветски възпитаници дигате олилия до небесата като чуете нещо за Русия или Съветския съюз. Комплекси ли имате, индулгенция ли търсите? Явно не сте способни на обективен анализ.

    ОтговорИзтриване
  3. Грънчаров,
    Не подхождай като антикомунист-дилетант.. Не само на всички леви, но и на всички хора в България, родени напр. преди 1985, им трепти сърцето –е, как и защо точно, не се знае..но трепти!!
    Надявам се, че не си като едно приятелче на Н.Слатински, което преди време казваше, че 9.09 е "обикновена дата в календара".. Не, не е обикновена!
    И докато не се разбират и уважавт чувствата на хората(отделния индивид) за никакъв прогрес..или ?! к`во беше там, не може да става дума..
    Аз се идентифицирам като социалдемократ по мислене.. допреди време членувах и в БСДП (но до Данчо..) - бил съм два мандата общ.съветник от името на БСДП, водена от д-р Дертлиев.. За мен той е мярката за социалдемокрация в България.. И тук просто и ясно трябва да се каже, че комунистите след 9.09 предават (продават!?) своите съюзници-антифашисти ( Знаеш ли кое е най-голямото доказателство, че в България е нямало фашизъм?) Което не означава, ме трябва да се изтрие 9.09.1944 –като дата вододел начало на нещо ново – нов път за България….
    Не така плоско..Не ми се говорят повече неща, които са тривиални за мен..И се учудвам как един философ е на това ниво .. но може би съветското образование е доста трайно – кога ли пък руската империя(или съветската ..все едно..) – е разбирала българите?!?

    ОтговорИзтриване