09 септември, 2009

Майкъл Шийлдс - помилван?

Току що видях следната новина в "Гардиън" - футболният хулиган Майкъл Шийлдс, който беше осъден от български съд на 15 години затвор (по-късно намалена на 10 години затвор и изпратен в Обединеното кралство да я излежава) за зверския опит за убийство на българския барман Мартин Георгиев, е бил помилван от британския вътрешен министър Джак Стро и предстои да бъде освободен!

Навярно г-н Стро разчита на това, че случаят е вече забравен - единственият начин да се реагира е, ако достатъчен брой хора реагират на "новината".

10 коментара:

  1. След като сте я видял, няма как да не сте забелязал, че за оправдание подлагат на съмнение решението на българския съд. Нещо, което и аз бих направил с лекота предвид скромния ми опит с тази институция. Т.е. българската "държава" с десетилетия полага огромно усилие да създаде благоприятни условия за подобни измъквания. Аз не мога да обвиня Джак Строу при тези условия.

    ОтговорИзтриване
  2. @mapto: Така е, но не може винаги да виним себе си! Майкъл Шийлдс е осъден от български съд в справедлив процес - британската държава признава това решение на съда и няма никакво основание за помилване, без преразглеждане от СЪД на наказанието!

    Аз Джак Строу мога да го виня, дори при положение, че е от Лейбъристката партия, на която съм почитател - неговите действия винаги са доста популистки и крайни - преди време, когато се обсъждаха ограниченията за движението на работници от новите държави-членки той беше един от най-отявлените защитници на тези ограничения.

    И нека не забравяме, че следващата година предстоят избори в Обединеното кралство...

    ОтговорИзтриване
  3. @НМММ.НУ: Ами говорим, коментираме, мрънкаме - току виж Мин. председателят избухнал :)

    ОтговорИзтриване
  4. Rеагирах и аз, макар малко по-различно от тебе.

    За пореден път англичаните правят, каквото са си свикнали - измъкват техния си човек от лайната, в които се е забъркал. Виновен, невинен - няма значение, англичанин.

    ОтговорИзтриване
  5. Да, и аз прочетох...най-безцеремонно имперско безочие, облечено в зле прикрито лейбъристко лицемерие...А на този изрод му личи и на снимката, че 15 години са му малко...

    ОтговорИзтриване
  6. По повод на изборите догодина в Обединеното Кралство, лицемерните лейбъристи най-накрая май здраво ще го издухат...

    ОтговорИзтриване
  7. Indeed: адекватният отговор е ново съдебно производство, в което да се вземат предвид "новите доказателства". не ми се иска да обсъждаме при непредприемане на такива действия дали трябва "да виним себе си"

    ОтговорИзтриване
  8. Ицо, Labour един път спасиха Левицата в Европа, май ще трябва да го правят пак ;)

    ОтговорИзтриване
  9. Основната причина за помилването според Стро е наличието на доказателства за невинността на Шийлдс, т.е. клетвите на семейството му, че е невинен и самопризнанието на друг човек. Но доколкото си спомням това самопризнание се появи след първия процес, а не преди него, беше направено от Англия, и когато поискаха да бъде направено пред българския съд, "призналият" отказа да дойде и после се отказа и от думите си.
    Значи самопризнанието е валидно, за удостоверяване на невинността на Шийлдс, но не върши работа, ако трябва да се съди виновника. А и вече никъде не споменават името му, ако изобщо някога са го споменали.
    Много е лесно така.

    ОтговорИзтриване