14 август, 2009

Новини на турски

Не знам защо 10-минутката новини на турски изведнъж се превърна в обществена тема от най-високо значение.

Кулминацията на този публичен 'дебат' беше участието в сутрешното студио на Нова ТВ "Челюсти" на един от журналистите, които четат новините на турски и... самият Боян Расате.

Не мога да разбера защо Нова ТВ умират да канят за коментатор на теми, които засягат основни човешки права, човек, осъден за расизъм и насаждане на нетолерантност, но това си е "политика на телевизията" както се казва.

Искам съвсем накратко да обясня защо аз съм ЗА това по БНТ да има новини на турски език. Преди всичко трябва да си дадем сметка, че България не е хомогенна държава. Българската нация се състои както от хора, произхождащи от славянско-прабългарския етнос с различните примеси на куманска и прочие кръв, така и от роми, тюрки и прочие. Освен това нацията ни не е хомогенна нито по религиозния си признак, нито дори по езиковия. Опитвайки се да отречем това и да наложим някакъв хомогенен и универсален състав на нацията с нищо не спомага за сплотяването й, а точно обратното.

Правейки се на ударени и криейки се зад вечната реплика "официалният език в България е българският" с нищо не променя факта, че куцащата образователна система произвежда полу-грамотни хора дори сред славянския етнос, за който българският е "майчин", а да не говорим за тези, които го научават като втори. Разбира се с това не искам да оправдая невладеенето на българския - то обрича жертвите си на вечна маргинализация и ефективно изключване от обществото. Но едва ли 10-минутните новини на турски ще откажат някой, който наистина иска, да научи българския език - независимо дали му е роден или не.

И най-накрая, повече от всичко на света, бих искал българите от турски произход да се информират и да формират мнението си по важните за всекидневието ни неща от Българската национална телевизия, а не от Atv или някой друг турски канал.

Има и още една причина, поради която не разбирам воят срещу новините на турски - тази година турските сапунени опери са най-популярните предавания по националните ни телевизии. Всеки уважаващ себе си канал предава най-малко по 2 сериала, от които турският бит и култура се леят свободно на талази. И явно много се харесват.

Така че всички онези, които громят турцизацията на България, а вечер в 20:00 сядат да гледат "Перла" могат най-малкото да се замислят колко лицемерен е шовинизмът им.

16 коментара:

  1. На гол тумбак с чифте пищови е тая битка против турските новини или по друг начин - всичко сме си оправили до там я втасахме!

    Аз телевизия не гледам, ти ме светна че имало някакви сериали на турски, пък и отдавна има дистанционни и можеш с поглед едва ли не да смениш канала.

    Според мен е хубаво да има новини на турски, друг е въпросът дали трябва да са по националната телевизия или по канал 1 или както се казва вече.

    Все пак БНТ си има РТВЦ-та и може да си ги пускат само в районните с компактно турско население - един вид само в "изборните бастиони на Доган", ако толкова пречат на останалия свят.

    Спорът на политическо ниво няма да се реши скоро, по съм склонен да вярвам че ще преминем на цифров сигнал по-скоро или пък с някакво устройство ще си създаваш сам телевизионния поток, при определени събития, нещо от формата:

    :if "новини на турски", then: jump to channel 3 - спорт.

    Тогава новините ще бъдат гледани от тези, които искат и имат нужда, останалите няма да бъдат облъчвани с тях и всички ще бъдат доволни, защото съгласи се, кофти е да нямаш избор, както при информирането си, така и при дезинформирането си :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мислиш в много грешна посока и бих те оборил по всички точки, но си мисля че спорът е излишен, дълъг и просто няма смисъл.

    ОтговорИзтриване
  3. Марфи, да не мислиш, че на някой от тези, които са против новините, позицията им е продиктувана от това, че не харесват да ги гледат?

    Тези новини са забити в най-умрялото време - 4 следобед (онзи ден като ми беше лошо и лежах вкъщи ги слушах в просъница).

    Просто желанието да се бъркаш в живота на другите хора и да се стремиш да го прекрояваш по някакъв начин (макар и косвено, което е де факто позицията "Не ми пречат, ама да не са ми пред очите", която важи еднакво и за гейове и лесбийки, и за новини на турски) е дълбоковкоренена на много хора не само в България, но и по света...

    @Жоро Пентаграм: За какво е този коментар тогава? :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ха! Това с турските сапунки беше много добро попадение! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Да бе , а коя държава в Европа е с хомогенно население ? Дали в Германия дето е пълно с турци дори много повече от тук, има новини на турски език по националната телевизия. Много ми е интересно в Чикаго, където е най голямата група от български емигранти дали има новини или каквото и да било на български по телевизията? А във Франция , която е супер многонационална дали се говори на друг език освен френски?! Та те дори с чужденци не искат да говорят на друг език въпреки , че много добре знаят английски!

    А това с турските сериали няма нищо общо. Ми като е така що не вземат и на испански да дават новини, след като толкова години гледаме латиноамерикански сериали - глупости! Освен това сериалите са преведени на български.

    И друго, защо докато дават новините на турски отдолу текат надписи на български? Защото тук почти никой от турските ни събратя не знае литературен турски и много малко от тях дори ги разбират тези новини. Защо тогава трябва да ги има?

    И като искате да сме толкова толерантни към малцинствата къде са арменските , циганските, еврейските и прочие новини, питам аз ?

    Нямамнищо против да науча нещо повече за турският бит и култура. Турция е държава с много богато културно-историческо наследство и с удоволствие бих отишла да науча повече за нея като страна (както и за всяка друга държава), но това не означава, че ми е приятно да слушам в собствения си дом, по националната ни телевизия новини на чужд език,какъвто и да е той !!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Да отбележа: щом по БТВ и Нова дават масово английски, френски, немски филми, то време е да прокарат и новини на съответните официални езици в страните.

    И мен ме безпокои 'налазването' на турските сериали по националките. Стана някак внезапно и публично рекламата на 3-4 сериала по 2 канала. Не че нямаше гръцки 'Блясък' в продължение на много време (то май още го дават), но трудно си обяснявам 3-4 турски филма, които изведнъж биват пуснати при нас.

    Новините на турски твърдо не ги одобрявам. Или, както каза марфи - може, но не по БНТ. И не виждам никаква причина националната (сателитна) телевизия на България да излъчва турски новини. Няма значение какво е населението. Не сме племенен народ (или по-точно сбирщина от различни племена), нито сме официално българо-турска страна с равни права. По закон сме българска държава с официален език български. Ако човек живее тук, да научи езика. Аз не мисля да се въвеждам в турския.

    ОтговорИзтриване
  7. Абсолютно не мога да разбера какъв им е проблемът с новините на турски език. Гледай колко хораса събрали, и те без да знаят какъв им е проблемът половината: http://www.facebook.com/group.php?gid=210213485275&ref=nf

    ОтговорИзтриване
  8. Нищо против "турците", човече, ма повечето от тях и грам турски не разбират. А и за какво им е да се учат, те са си български граждани, и така им е по-добре (още повече след първи януари 2007).

    ОтговорИзтриване
  9. Българските граждани от турски произход, които не знаят български (което от своя страна е шибан проблем на образователната система и цялото ни общество), няма да гледат телевизия на български. Т.е., ще се облъчват директно с турска телевизия.

    По-добре да гледат българска телевизия на турски. И понеже едва ли ще седят и ще чакат няколкото минутки, в които канала ги информира на майчин език, най-добре да има целодневен турски канал на българската телевизия. Така и другите българи няма да се дразнят, а турския канал могат изобщо да не си го запаметяват на телевизорите.

    Ще струва повече пари, ама могат да запълнят програмата с българска чалга, курсове по български, образователни програмки и такива неща, дето на хорицата да им харесват и да им е полезно.

    Това с турските новини по Канал 1 само ме дразни.

    ОтговорИзтриване
  10. М*амито им старо 5 века сме били под турско робство а сега сме свободни и няма никакъв смисъл да се дават новини на турски .Турците са ни избивали като прасета а сега се дават новини на турски по ноционалната телевизия .Това не е е нормолно .

    ОтговорИзтриване
  11. Браво, Илия

    Добре е, че има хора като теб, които имат кураж да ритнат в гноясалото, баре изтече малко мръсотия.

    ОтговорИзтриване
  12. Дали има смисъл да се говори с анонимните не знам. Каква е ситуацията в Германия и Франция също не знам. Но си спомням как по държавната телевизия с САЩ (PBS) съм гледал новини на български. Вярно беше с няколко месеца закъснение и не всеки ден, но беше пълна емисия на "По света и у нас". Това дори не беше Чикаго с неговото огромно българско население.

    Все пак много ме съмнява анонимния да говори от позицията на знаещ; мисля, че много наизуст пише.

    ОтговорИзтриване
  13. Оберон, за да отговоря на първия ти въпрос - обикновено няма смисъл, но понякога има. :)

    Хубаво е, че има такъв пример и като твоя, защото сега съвсем спокойно мога да кажа, че тези примери с Германия, Франция и САЩ НЕ ВАЖАТ без да може някой сериозно да ме упрекне, че го правя, защото не подкрепят тезата ми. :)

    Време е да престанем с този комплекс за малоценност от "великите сили" (ние сме били такава прекалено отдавна и сега сме прекалено малки и незначителни, за да бъдем някога пак такава) и да гледаме собствената си копанка.

    Ако сме ПЪРВАТА СТРАНА В СВЕТА с новини на чужд език по националната си телевизия ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ. Ако искаме да бъдем наистина големи и значителни можем да правим неща, с които да дадем пример на останалия свят, а не постоянно да гоним или да се сравняваме с някого.

    ОтговорИзтриване
  14. Когато по SNN и BBS пуснат новини на китайски и африкански, тогава да пуснат по БНТ на цигански, и без това в България има по вече цигани от колкото турци.Потдръжниците да звучи турски език по БНТ са Турци така, че.....

    ОтговорИзтриване
  15. Господин И, напълно сте прав за сравненията с други държави.

    мимо, CNN е частен канал. И както казва Г-н И, това няма никакво отношение към спора тук.

    ОтговорИзтриване
  16. Комплексарски проблем.. и то доста комплексарски.
    Ами сериозните проблеми на тази страна - кой ще ги оправя.. или това нас не е въпбще от значение. Корупция, мафиотски схеми, нула икономика, никаква инфраструктура, бедни пенсионери, никакъв сносен и нормален живот за гражданите като цяло. Принудено на колене от управниците, тип бандити.

    ОтговорИзтриване