28 август, 2009

Виновен до доказване на противното


По "Дневник":

Преподавателят Петкан Илиев е бил уволнен от ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Борислав Борисов.

"Аз като ректор считам, че е недопустимо той да провежда и участва повече в изпитната сесия и въобще в учебния процес и обучението на студенти в УНСС", е посочил Борисов. Той е готов да преразгледа позицията си, ако съдът оправдае Петкан Илиев.


Не че се съмнявам особено много във вината на г-н Петкан Илиев. Но се надявах, че в територията, наречена България, все още властват някакви правила и закони. Че вината се установява от съда и че всеки е невинен, докато съд не го намери за виновен.

Явно тези предпоставки обаче не важат за проф. Борисов и неговия екип. Няколко седмици след като проверка, назначена от ректора на УНСС, откри, че в университета няма корупция (нали всички знаете как няма...), един преподавател е уволнен ей така. Проф. Борисов не може да допусне той да участва в изпитната сесия. Ами тогава може да го отстрани например - до изясняване на виновността.

Разбира се отстраняването не е толкова ефективен ПъРъ механизъм като звучното пляскане на уволнения.

Да, може би всички очакваме скалпа, на хванатия в корупция преподавател. Но замисляме ли се, че утре по същия начин може да пострада някой от нас, от нашето семейство, близък приятел или колега. И то без да се е провинил, просто заради конфликт с началника си (например).

В съвсем кратък текст засегнахме две огромни и силно болезнени теми за обществото ни - образованието и закрилата на трудовите права. За съжаление не виждаме нито една политическа сила, способна да предложи стойностни и работещи решения по тях.

2 коментара:

  1. Има едно просто обяснение за действието на ректора - той е имал предварително (достатъчно) информация за действията на преподавателя. Тук, разбира се, възниква въпросът - защо досега не е дал публичност на тази информация.

    ОтговорИзтриване
  2. Според мен този човек не е трябвало да бъде уволняван; той изобщо даже не е за нищо виновен: просто творчески е прилагал социалистическите теории за справедливо преразпределяне на богатствата на студентите с оглед обществения интерес на преподавателите! :-)

    ОтговорИзтриване