03 юли, 2009

Отворено писмо до редакторите на всички печатни и електронни медии в Република България

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Повод за това писмо са зачестилите случаи на ползване на редица български блогове като първоизточник на информация за новинарските агенции в Република България и нецитирането им като такива. Това е в разрез с журналистическата етика и използваните от тях лицензи за авторски права. Чувство за отговорност и отчетност към всички български блогъри ни подтиква да призовем всички печатни и електронни медии в Република България да се съобразяват със следното:

1. При ползване на информация (текст, изображения, видео и други материали) от блоговете сте длъжни да посочите авторството на творбата по начин, определен от самия автор или носителя на правата върху произведението (но не и по начин, оставящ впечатлението, че същият/същите подкрепят вас или използването по някакъв начин на творбата от вас).
2. Приканваме ви да проверявате източниците и лицензите, под които са публикувани материалите, преди да ги включите в изданията си.
3. Всяко използване на материали извън рамките на изрично позволеното от автора или носителя на правата върху тях представлява нарушение и ние не бихме се поколебали да ги защитим по съдебен път.

Същевременно използваме възможността да насърчим всички желаещи редактори да продължат ползването на блоговете като източник на информация и нови идеи, стига това да не нарушава лицензните споразумения, при условията на които подписалите настоящото писмо отстъпват право за използване на конкретно произведение.

С уважение,

Загрижени български граждани и блогъри


@yasendimov (http://www.absurdno.com/)

@strangera (http://strangera.com/)

@gospodin_i (http://gospodin-i.blogspot.com/)

@Lucifer4o (http://www.anavaro.com/blog)

@HuKokauH (http://hukokauh.blogspot.com/)

5 коментара:

  1. И аз се присъединявам. От Дневник са доста внимателни и спазват. Много други обаче нищо не спазват. Трябва да направя една сесия с търсене в нета тия дни.

    ОтговорИзтриване
  2. Пиши на мечкаком в Туитъра, той ще те добави :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно!

    Ако случайно някой се опне и претендира за качество при това :))) Прати ги при мен, имам две статии, които са специално за тях писани :)

    Класни случаи на... НЕ-класно изпълнение :)

    ОтговорИзтриване
  4. Мен Пъдев ме беше копи/пейстнал в сайта на СБЖ, ама брутално, без url, без име на автор, без име на блог - 101 процента професионализъм :D :D :D

    ОтговорИзтриване