08 април, 2009

VIII Конгрес на БСМ

Преминалият в събота Конгрес на БСМ ми даде още една причина да се гордея с организацията си.

Трябва да призная, че с колегите от Секретариата, заедно с които правихме организацията по Конгреса се притеснявахме дали ще дойдат достатъчно хора и дали спорното решение на БСП отпреди няколко месеца няма да отблъсне масово членовете на БСМ. Явно сме ги подценявали - на Конгреса не само присъстваха почти всички избрани делегати, ами и имаше много гости и представители на медиите. Имаше хора, приветствия и организации, които никога не биха уважили с присъствието си БСП. Не знам дали в ръководството на партията разбират, че обществената изолация е път за никъде.

Събитието беше открито с политически доклад на председателя на БСМ - Георги Николов, в който той анализира причините за срива в отношенията ни с БСП и защо партията реши, че не й е нужна една модерна европейска работеща младежка структура, а повече я привлича да си прави послушен нео-Комсомол, в който Киро Добрев да строява младежи и да ги издига и сваля както намери за добре.

Впрочем в голяма част от изказванията "Светата Троица" Кирил Добрев, Антон Кутев и Ивелин Николов беше посочена като основното звено, работещо против БСМ. Разбира се те тримата се радват на пълната подкрепа на председателя на БСП и министър-председател на България - Сергей Станишев, който намери време да се обади на Звездичката и да миксира на Бузлуджа, но за две години и половина не намери 5 минути да се види с представителите на БСМ.

Най-тъжното е, че тези хора, заедно с останалите членове на ръководството на БСП, водят партията към една огромна пропаст, от която връщане няма. Мечтата на хиляди българи за нормална и европейска лява партия явно няма как да се случи без едно разумно и демократично политическо лидерство, каквото е съвсем очевидно, че нито Сергей Станишев, нито който и да е от ръководството на БСП може да предложи в момента.

Най-интересното е, че медиите отразиха така нещата, че все едно ние сме взели решението да напуснем БСП. А това не отговаря съвсем точно на истината. БСМ продължава да се развива като независима и самостоятелна организация. Ясно е, че в тези условия ще се справим трудно, но честно казано съм обнадежден на фона на това, което се случи последните седмици. Пък и преди от партията-мащеха, с любезната подкрепа на "Светата Троица", се правеше всичко възможно организацията да бъде задушена и заглушена.

Явно беше удобно да се отпускат пари за пътувания за дейностите на европейските и световни социалистически организации, но никога за конкретни действия. И още по-малко да се възприеме един структириран подход с годишна субсидия за младежката организация (която сме искали много пъти, но винаги е потъвала някъде по коридорите на Позитано 20). Така Антон Кутев можеше да обяснява как ходим на екскурзии до Брюксел, обаче някак пропускаше факта, че БСМ е фактор в световното младежко социалистическо движение и че има избрани Вице-президенти на Младежкия Социнтерн и младежката организация на ПЕС (на пряк избор!)

Оттук нататък е въпрос на самостоятелен избор на всеки член на БСМ как да се развива в рамките на партията, ако иска. Аз лично няма да участвам в изграждането на т.нар. "Младежко обединение". Смятам, че това е тотално сгрешен подход към работата с младите хора и че тези, които го наложиха, трябва да понесат политическа отговорност за действията си.

Лично за мен другото голямо събитие на този Конгрес беше приетият политически документ, който озаглавихме "Лявото има бъдеще в България!". Не само, защото съм един от основните автори на документа, а защото смятам, че няма друга политическа организация в страната ни, която да изповядва толкова прогресивни възгледи за развитието на България. Освен това, поне досега, аз не съм виждал един модерен и европейски възглед за Лявото, представен от политическа организация (включ. партия). Точно по тая причина мнозинството от българите виждат социалистическите и социалдемократическтие идеи като нещо ретроградно, консервативно, авторитарно. И БСП само работи за затвърждаването на тези мнения. В "Лявото има бъдеще в България!" ние избрахме просто да разкажем как виждаме левицата като успешен политически проект. Надявам се, че сме се справили.

Пълния текст на документа го има качен ето тук.

4 коментара:

  1. Успех! България наистина има нужда от съвременно мислеща и действаща левица.

    ОтговорИзтриване
  2. Съвет: сменете партията.

    ОтговорИзтриване
  3. Ако наистина вие бяхте взели решението да се махнете от БСП (а не БСП да ви гони), щях да си кажа - браво на тия хора, имат някакво достойнство.

    ОтговорИзтриване
  4. Браво! Не Ви липсва младежко дръзновение. На млади години и аз бях като Вас. Само обяснете, моля Ви, какъв тип социализъм смятате да градите - като в Куба, където до неотдавна нямаха право да ползват мобилни телефони /дали обикновените хора имат финансова възможност за това е друг въпрос/. Или може би като в Северна Корея, където преди време земеделското им министерство публикува списък с тревите, които могат да служат за храна. Доколкото си спомням Жан Виденов ни беше докарал почти до там. А все пак, беше икономист и имаше опит в съставянето поне на семеен бюджет.

    ОтговорИзтриване