12 май, 2008

Честито, Сърбия!

Източник: Агенция Б92.

На изборите, проведени вчера про-европейската коалиция на Демократическата партия на Президента Борис Тадич спечели 38,7% от гласовете или около 103 места в Скупщината от общо 250.

Сърбия направи ясен избор за европейско бъдеще, за което заслужава само поздравления!

Освен това Демократическата партия е кандидат-член на Социнтерна и ПЕС, така че това си е победата за левите сили. Истинските, европейски леви.

За съжаление бъдещата коалиция ще зависи от 20-те места на Социалистическата партия (основана от Милошевич през 90-те). Защото дори в съюз с Либералните демократи (13 места) коалицията около ДП няма да събере необходимите 126. Предстоят интересни дни...

Надявам се демократите да успеят и Сърбия най-накрая да тръгне напред към европейското членство. Успех, Сърбия!

6 коментара:

  1. не забравяй седемте места, спечелени от партиите на малцинствата. Те със сигурност ще се присъединят към коалицията. Защо забравяш и сръбските социалисти на Ивица Дачич, някогашната партия на Слобо? Току-виж те, а не Чеда Йованович, се окажат предпочитаният партньор за демократите.

    ОтговорИзтриване
  2. Както се вижда от диаграмата на Б92 дори колиацията около ДП + Либералните демократи + малцинствените правят 123 - тоест с 3 по-малко от необходимото мнозинство. И точно затова не съм забравил социалистите:

    "За съжаление бъдещата коалиция ще зависи от 20-те места на Социалистическата партия (основана от Милошевич през 90-те)."

    ОтговорИзтриване
  3. Даааа чудесни резултати. Да не повярваш...

    А иначе за това каква левица са демократите на Тадич, темата има два аспекта:

    1. Негативен: Още Джинджич насочва ДП към Социнтерна и ПЕС с единствената логика, че "десните сме много и спонсорите си разпиляват парите".

    2. Позитивен: Едно интересно и важно доказателство (рядко в Източна Европа), че една партия може да бъде реформистка, прозападна, твърдо антикомунистическа и лява.

    ОтговорИзтриване
  4. Много съмнително е, че Чеда лесно ще се навие да е една компания с Дачич. За Тадич и демократите също има проблем, понеже Чеда ще дава безкрай много удобни поводи на радикалите да атакуват правителството по темата Косово. ЛДП е единствената партия, която има недвусмислена позиция в полза на независимостта на бившата сръбска провинция. Тадич от своя страна с всички сили се мъчи да отклони обществения дебат от Косово към ЕС и икономическите проблеми.

    ОтговорИзтриване
  5. ЛДП е единствената свястна сръбска партия , радостно е, че все пак са влезли в Скупщината. Истинските демократи, които се борят за нова и модерна Сърбия са в ЛДП - Весна Пешич, Чеда Йованович, Зоран Остоич, Биляна Сръблянович...

    ОтговорИзтриване