14 януари, 2011

Мат или пат?

Колаж на в-к Дневник

Има ли полезен ход, с който Бойко Борисов да се измъкне от сегашната позиция и да спаси властта на ГЕРБ?

Да, но както винаги той се оказва и най-невероятният.

Ясно е, че при подобен скандал, г-н Борисов не може да остане министър-председател. Поне ако иска да запази и частица от своя и този на партията си авторитет. От друга страна едни предсрочни избори ще доведат до крайно разпокъсано Народно събрание с широко мнозинство, което трудно ще взима каквито и да е решения.

Единственото решение, което виждам в момента е Бойко Борисов да подаде оставка като министър-председател (заедно с това и на кабинета си разбира се) и ГЕРБ да опита да сформира нов кабинет. Кой би могъл да застане начело?

Има една-единствена фигура, свързана с ГЕРБ, която има необходимият авторитет – Кристалина Георгиева. (Не съм сигурен, но мисля, че за министър-председателя не се изисква уседналост 5 години, нали така?)

В един нов кабинет биха могли да се запазят по-свежите и неопетнени лица като Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков, (с някои уговорки) Симеон Дянков, но вътрешният министър Цветан Цветанов задължително ще трябва да се прости с поста си.

И за да стане тази игра на въображението още по-дива, ще кажа, че той може да бъде заменен на поста си не от друг, а от... Ваньо Танов.

При такъв вариант Бойко Борисов навярно би успял да замаже донякъде положението до изборите и на тях да се яви като кандидат на ГЕРБ за... Президент.

Разбира се, сами разбирате колко налудничаво звучи подобна теория при сегашното положение. Навярно г-н Борисов ще успее да потуши скандала и да се измъкне (уж) невредим от него, но реално ще бъде поставен във фризера, точно както Станишев и неговото правителство – и в България, и извън нея. Не че вече не е де...

12 коментара:

  1. Марков, ти бълнуваш нещо. :)
    Управлението на ГЕРБ не е застрашено от абсолютно нищо. Само краят на света през 2012 може да го прекрати предсрочно. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Идеалист :) Бойко приживе оставка няма да подаде :)

    А Кристалина няма да дойде да живее в някаква изпърдяна страна :)

    ОтговорИзтриване
  3. Борисов няма да отстъпи -вярвам в това.Не за пръв път се опитват да му подложат динена кора.Винаги е намирал най-правилното решение.

    ОтговорИзтриване
  4. На тези зализани многознайковци ,като Илия Марков им дай само сензацийки и клиширани резолюции, защото ,ако имахме журналисти на място, а не клакьори и дребни скандалджии/думичката скандал сега е модерна по всички медии,телевизии ,радиа,сайтове,вестници и се използва с особена наслада,до оргазъм/,та ако не бяха тези дребни душици журналистчета платени и жадни за скандали,сега Яне лудия нямаше да влудява и цялата държава с лъжи и стъкмистики

    ОтговорИзтриване
  5. От централата на ГЕРБ се пробудиха :D

    ОтговорИзтриване
  6. http://www.bivol.bg/investigation/item/733-bip-bip.htmlосвен тралалайки има и сериозни хора :))))

    ОтговорИзтриване
  7. Уф, Кристалина. Тя има рейтинг именно защото въобще никой не знае с какво се занимава и какви ги върши. Ще й трябва 1 година само да се ориентира (като Дянков).

    ОтговорИзтриване
  8. Стига с тая криСТАЛИНа.

    ОтговорИзтриване
  9. Ако Бойко Борисов отстъпи по морални съображения,той ще разочарова дамският електорат,който го издигна.Защото имаше
    външен вид и невероятна привлекателност.Щеше да ги запази и до сега,ако непрекъснатото говорене не издаде посредствената му същност.

    ОтговорИзтриване
  10. Премиерът трябва да си понесе отговорността за избора на вътрешния министър и да предостави конкретни отговори. Властта е отговорност. Тук харизмата и PR акциите не са фактороопределящи. В Европа се интересуват от други неща.

    ОтговорИзтриване
  11. Не се поддавай на евтиния ПР на Ваньо Танов. Забелязва се съзнанието му за участив в излязлите записи и опитът му да натрупа дивиденти.

    ОтговорИзтриване
  12. Виновен ли е Борисов? Нали до вчера казвахте, че всеки е невинен до доказване на противното? Моето мнение: Твърде много шум има в тези "записи"... Според мен - добавен по-късно, за да не личи наставянето.

    Вижте и кой друг може би има подслушвателна апаратура /частна/:

    http://marystaneva.blog.bg/politika/2011/01/18/aleksei-petrov-e-vnesyl-nai-malko-tri-aparaturi-za-podslushv.669626

    А ето и едно професионално мнение, което обобщава всичко:

    #42 Пешо 2011-01-16 22:32
    "От прочетеното до тук стигам до извода, че няма много смисъл да се разсъждава върху автентичността на записите. Има много възможни хипотези, и нито една не може да бъде категорична потвърдена или отхвърлена.
    Самите записи са правени отдавна, и е имало предостатъчно време да се обработят така че да изглеждат автентични, дори да са променяни.
    Може например спокойно да си монтираш какъвто искаш разговор. После звъниш от един ГСМ на друг, пускаш го като разговор и го записваш с апаратура подобна на тази в службите - резултата ще е като от реално записан разговор."

    http://www.bivol.bg/investigation/item/733-bip-bip.html

    ОтговорИзтриване