18 януари, 2011

Автентични ли са записите на Борисов с Танов

След последната ми публикация се разрази интересна дискусия в коментарите. Освен традиционните защитници на Премиера (за които използвам нарицателното "централата на ГЕРБ") се чуха и интересни мнения.

Интересна беше и препратката към сайта "Биволъ", към материал, в който се коментира автентичността на записите и се обяснява малко за т.нар. "бип"-ове, които се използват, за да се предпазват записите от фалшификации и монтажи. Материалът е интересен и го препоръчвам.

Не знам дали някой си дава сметка колко е трудно по принцип да се монтира такъв запис от "случайни" реплики, събрани оттук там. Предполагам всички сте попадали на автоматизирани системи (например, ако сте проверявали сметката си за М-тел или Глобул по телефоните за клиенти), при които предварително записан глас съобщава някаква информация (например: Вашата сметка е... сто... двадесет... и два... лева). Знаете колко изкуствено звучат подобни записи, независимо, че са подготвени със специална цел. Представяте ли си колко е вероятно тогава от записани откъслечни реплики да се събере запис, който да звучи автентично и пълно и като интонация и на гласа на участниците и т.н.

Още повече, че някои от тях (Антоний Странджев) вече потвърдиха, че записите са 100% верни (да, онзи, в който Ваньо Танов му се обажда и му казва, че Мин.-председателят на Републиката го натиска да не проверява бизнесмени...)

Тоест, цялата история с "фалшифицираните" разговори е безумна и служи само за отклоняване на вниманието. Още повече, че г-н Борисов първо каза, че са манипулирани, после каза, че Президентът му се е обадил и е казал, че натискат шефа на баскетбола (тоест не са манипулирани, така ли, г-н Борисов?) и накрая пак реши, че са манипулирани.

При наличието на подобен разговор е задължително министър-председателят да си подаде оставката, но точно както прогнозирах, той се прави, че нищо не се е случило и продължава напред. Само че напред няма. Оттук нататък, също като г-н Станишев преди него, г-н Борисов ще е един цар с корона, но без реална власт.

Още два интересни материала по случая в e-vestnik:
  1. Подслушван е премиерът, а не Танов. Такъв монтаж на запис е невъзможно да се направи
  2. Кой прави и кой вади записите?

7 коментара:

  1. Версията на Бойко с монтажите е безумна

    съвсем автентични са записите, Валю ги е правил с диктофончето. Екпертите на НАСА го потвърдиха...

    ОтговорИзтриване
  2. Даже и най-заклетите фенове на Бойко не посмяха да отрекат, че записите са истински.

    ОтговорИзтриване
  3. Вижте това - http://www.mediapool.bg/show/?storyid=174942&srcpos=8

    ОтговорИзтриване
  4. Съгласен съм, че записите са автентични, но примерът с MTEL ми се струва неточен. Ако имаш достатъчно много записи, може да направиш доста реален запис, при автоматичните системи като тази на МТЕЛ, всяка дума е записана един единствен път и се сглобява в реално време, за това и резултата е този.

    ОтговорИзтриване
  5. На вас може да ви се струва невъзможно да се монтира такъв запис,но и например убийството на И.Павлов с един куршум изглежда невъжможно,но е факт.Зз съответния професионалист това е детска работа.

    ОтговорИзтриване