09 декември, 2010

Танцът на шестаците

AttributionNoncommercialShare Alike Some rights reserved by Mukumbura

Вчера просто изтръпнах от новината, че правителството е решило да дари 160хил. лева на телевизионното предаване „Великолепната шесторка”.

То е ясно, че този кабинет така или иначе е съставен от пълни „шесторки” (в поне 2 преносни смисъла), но подобна наглост преминава всякакви граници.

Аз съм гражданин на тази страна, който си плаща данъците и за разлика от много мой сънародници не се дразня от това – склонен съм да плащам дори по-високи пропорционални данъци, стига да знам, че моите пари се използват по същество и отиват за осигуряването на смислени обществени услуги – образование, здравеопазване, грижи за децата без родители и т.н.

Не вярвам в благотворителността или по-точно казано подаянието като начин за решаване на съществуващи проблеми в обществото.

И преди съм обяснявал, че това е основна разлика между хората, които се смятат за леви и десни. Но това няма значение в случая.

Фактът, който г-н Борисов и другите шесторки около него пропускат в случая е, че „Великолепната шесторка” е комерсиално предаване на комерсиална телевизия. И макар дарените от правителството (тоест от нас) пари да са от ДДС, всъщност не се знае колко точно е спечелила БиТиВи от това предаване.

И ако ние сме длъжни да върнем събрания данък към предаването, заради това, че то се занимава с общественополезна кауза, то телевизията тогава е длъжна да дари цялата си печалба.

Актуализация: Нервната акула ми насочи вниманието към този материал в сайта Аргументи-БГ, за което ѝ благодаря. Наистина, ако събраната сума за дечицата е над 1 млн. лв. както твърдят продуцентите, как така ДДС е само 160 хил. лв.?

7 коментара:

  1. Марков, Марков, Марков.
    Пусни една анкета за сумата от ДДС в пари, при цена от 100 с ДДС. :D :D :D

    За останалото - верно си е.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз вярвам в благотворителността, но държавната благотворителност е извращение от планетарен мащаб. Ако държавата искаше да ги даде тези пари - да ги даде директно, не през частни институции и без да прави реклама на тоя и оня за наша сметка.
    А Бойко кога ще спре да раздава по сто бона тук и сто бона там. Верно жална ни майка ...

    ОтговорИзтриване
  3. 1 000 000/1,2=833 333 лв ~ 840 000 лв без ДДС.
    1 000 000 - 840 000 = 160 000 лв е ДДС-то.

    Математика, брат ми.

    ОтговорИзтриване
  4. "Не вярвам в благотворителността или по-точно казано подаянието като начин за решаване на съществуващи проблеми в обществото."


    Дали вярвате или не няма никакво значение. Важното е, че на благотворителност се радват доста програми и проекти. Ако това човек да отдели от своето, за да помогне на кауза или група от хора е подаяние (така презрително наречено) то интересно ми какво е когато държавата отнема чрез сила от някого да даде другиму като обира овациите на хора като автора ... ?!?!

    ОтговорИзтриване
  5. Няма такъв филм "държавата отнема насилствено". Държавата е договор между всички нас да даваме и получаваме.

    Ако не ви харесва можете да отидете в Сомалия където няма държава, която да ви отнема насилствено. Но някак си съм скептично настроен, че там хората живеят по-добре.

    А благотворителността наричам "подаяние", защото няма как иначе да нарека формата, при която безумно забогатяли хора (някои с неособено честни средства) подхвърлят трохи на тези, които нямат нищо.

    Андрю Карнеги си имал специално отряди от биячи, които се грижели работниците в стоманените му заводи да не стачкуват (като ги биели буквално до смърт), но иначе е дал много за благотворителност...

    ОтговорИзтриване
  6. е сега- ясно е че 20 век (не че знам кога е работил въпросният Карнеги) не е било приятно време.

    Освен това изборът на държава не е съвсем свободен. И да беше - най-голямата грешка която правят неолиберални гадове като мен е да си мислят, че човек избира местоживеене само по икономически причини.

    Но днес не се дават трохи - виж Гейтс, Бъфет и Цукерберг. Не че последния ми е с нещо симпатичен ама дава пари човека.

    Както Радан отбеляза разбира се нищо от това не значи че държават трябва да вдигне ръце от задачите си

    ОтговорИзтриване
  7. Илия - ДДС-то на 1 милион лева си е точно 167 хиляди лева. Върни се малко към математиката от 5-6ти клас.

    Иначе напълво правилно си отбелязал разликата между "благотворителност" и това което всъщност трябва да се прави. Аз ще го кажа по друг начин - благотворителността е "изчистване на гузна съвест".

    ОтговорИзтриване