08 януари, 2009

Илия Троянов за Иван Костов и Филип Димитров

"Дори политически обиграни наблюдатели не могат да вече да си спомнят на коя отцепена партия е бил член първият министър-председател от СДС Филип Димитров. Иван Костов въобще не е бил член на никаква партия. Като народен представител той автоматично става член на Координационния съвет. Един ден се появява на заседание на Координационния съвет и като симпатизант на СДС и преподавател по политическа икономия (обучен по класиците Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин) предлага да изработи икономическа програма на опозицията, естествено срещу заплащане. Останалото е кариера: в първото коалиционно правителство става министър на финансите, а след няколко години се издига до председател на СДС за изненада и съжаление на много хора."

Илия Троянов. "Кучешки времена. Революцията менте - 1989г." Издателство "Балкани", 2008г.

10 коментара:

  1. В тази книга има доста спорни и неверни моменти. Не знам откъде г-н Троянов е черпил информация, но аз лично, като свидетел на повечето събития от това време, мога да поспоря доста с господина.

    Илия, можеш само да си щастлив, че си учил във време, в което плурализмът в мнението не се наказва, а студентите, при някакво желание могат да четат различни неща от предложените им учебници.

    ОтговорИзтриване
  2. П.С. Ленин и Сталин не са политикономисти, нито макроикономисти.

    Изучаваха се по други предмети. А Маркс, г-н Троянов, е един от хората, чийто теории се учат и до днес и това не е срамно :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей и добре дошла в блога ми. :)

    Г-н Троянов е черпил информацията си, откъдето винаги се черпи информация - от свидетели на събитията. В тази връзка едва ли дори самият той би твърдял, че книгата му е източник на неоспоримата Истина.

    Наистина съм щастлив, че живея във време на плурализъм, макар и измамен понякога. Причината да публикувам това беше да провокирам точно хора като теб, които са били вътре в нещата, да споделят техните впечатления.

    За едно съм съгласен обаче с Илия Троянов (това е лично мое мнение, никой не е длъжен да го споделя) - Иван Костов е един от ФАЛШИВИТЕ месии на българите от прехода.

    Това не означава, че отричам напълно заслугите му като държавник!

    ОтговорИзтриване
  4. Само да го споменем пак (за Иван Костов) и то съответно в лоша светлина, иначе И. Троянов може и да не е много точен...
    Как не Ви омръзна 7 години след като не е министър-председател
    да плюете по Костов?
    Толкова ли много хора се плашат от него?

    ОтговорИзтриване
  5. Марков, знам, че мразиш Костов, но защо не кажеш една-две думи за Виденов, за Луканов, за Серьожка Дмитрич - все символи на катастрофи, предизвикани от милата на сърцето ти Партия?!

    Костов го мразиш вероятно защото изправи България на крака след разрухата, причинена от твоя идеологически другар Виденов?!

    Как пък вие, левите, нямате поне малко срам?! Знаете ли вие изобщо що е това срам?! Аман от вашето безсрамие!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Казаното за господата и преди всичко за Гаргамел, съвпада доста с личното ми мнение за него.
    Има и нещо, което ми е любопитно - става дума за подробности от лично естество, които предвид методите за шантаж и принуда на някогашните тайни служби са от значение. В тази книга има ли информация или поне намек за хомосексуалните наклонности на някой от внедрените в СДС "демократи"?

    ОтговорИзтриване
  7. Дори всичко написано да е фактологически вярно, все пак от дистанцията на времето обективността изисква да се признае, че именно Иван Костов, с всичките си минуси, направи като примиер най-много за приближаването на България към Европа и за интеграцията ни в Западната общност. На фона на изминалите 20 години без това, което управлението, ръководено от него направи, днес нямаше да сме нито в НАТО, нито в ЕС.

    ОтговорИзтриване
  8. Илия не си тъп,

    проблема на България е в мафията в БСП и ДПС (общо ДС).

    дали след 8 години ще напишеш и за Сергей или Гоце "Това не означава, че отричам напълно заслугите му като държавник!" Съмнява ме... те просто нямат заслуги... само престъпления.. или ?

    А какво някой пише в някаква книга никой не го интересува. Хората се съдято по делата. Костов е направил много за България.

    Поздрави
    Николай

    ОтговорИзтриване
  9. Поздравления за Илия Троянов и неговите книги. Що се отнася до лицата Костов и Димитров, не виждам защо много хора се дразнят от едно искрено мнение. Ако са толерантни, не би трябвало да се хващат за думите, а ако не са - това обяснява и пристрастията им.

    ОтговорИзтриване
  10. Всъщност и двамата герои на г-н Троянов са от едно и също котило - Зелената партия на Александър Каракачанов. Филип Димитров бе заместник-председател на същата партия през 1990 год., а Иван Костов в листата на СДС в Пловдив бе от квотата на Зелената партия. Още от тази квота във ВНС бяха: Сашо Праматарски, Снежана Ботушарова, Красен Станчев и т.н.
    Христо Марков - toross.blog.bg

    ОтговорИзтриване