23 февруари, 2011

"Вътрешна афера" (2010) :: The Inside Job (2010)

Постер: imp awards

Докато още сме на вълна "финансова криза" искам да ви препоръчам още един филм, който е сред фаворитите за Оскар в графа "документални филми" тази година.

"Вътрешна афера" (преводът на заглавието е неофициален) проследява зародишът на финансовата криза в голяма дълбочина, връщайки се до 80-те години и управлението на Роналд Рейгън, което започва масовата дерегулация на финансовите пазари (дерегулация, която в крайна сметка доведе до финансовия крах на Уолстрийт).

Но освен, че проследяват кризата в историческа и глобална перспектива (филмът, както и поредицата на ББС, за която писах преди няколко дни, разглежда историята за фалита на Исландия отблизо), авторите се задълбочават и върху корупцията и конфликтът на интереси, от които е изтъкан Уолстрийт и мрежата от корупция от висши държавни служители, университетски преподаватели и научни работници, свързани с него.

Най-опасните разкрития на филма всъщност са в заключението - че финансовата индустрия всъщност много успешно се справи с задачата да се спаси (благодарение на парите на данъкоплатците) и след това да блокира всеки по-радикален опит за реформиране и регулиране на системата.

Няма да преразказвам повече, най-добре гледайте филма. Може да бъде свален от тук.

За филма научих от този блог.

3 коментара:

  1. Филмът е наистина много интересен. Покъртителен беше фактът, че веднага след гласуването на спасяването (bail-out) на AIG, те е трябвало да преведат 16 милиарда на Goldman Sachs...

    Иначе макар и off, но предлагането на линк към торент сайт не е съвсем безопасно дори в България, или?

    ОтговорИзтриване
  2. Торентът не е незаконен, дори в България :)

    Покъртителна е цялата армия от платени защитници на "свободния пазар", които управляват света чрез финансовите институции...

    ОтговорИзтриване
  3. Линкът към торент не е незаконен, но е проява на лош вкус (zamunda не предлагаха ли да си платиш за по-бързо теглене?)

    ОтговорИзтриване