09 юни, 2008

И още нещо...

Първанов е подновил призива си за тотална промяна на политическата система.

Евала!

За съжаление обаче напоследък се наблюдава една много успешна кампания срещу него, т.нар. приятелски огън, която започна с изнасянето на досието му (чудя се тези, които се най-много плюят по Гоце дали се замислят откъде се появи досието му и кой го изнесе...?)

Цялата кампания е точно заради този призив за промяна на политическата система и заплахата за всичко онова, което наричаме олигархия. Целта е Първанов да бъде обезсилен. Засега действат успешно.

Аз съм с Първанов - не веднъж съм се изказвал за това, че имаме нужда от основна промяна в политическата си система. Това е и част от "платформата" на БСМ. Някои обаче (като Гамизов например - четете интервюто му в днешния брой на 24 часа, но това е отделен въпрос) са против всякакви промени - какви интереси обслужват те - обществени или лични - остава сами да си преценим.

13 коментара:

  1. Значи, няколко наблюдения и въпроси —
    Първо, вече и аз не помня как изскочи досието на Гоце. Господин И, припомни ми, моля те.
    Второ, пълна промяна на политическата система може да значи много неща... Между другото може да значи и лустрация на бившите агенти, а защо не и на бившите партийни секретари, които са били от първична организация нагоре, и на бившите военни, които са били над лейтенант по време на десети ноември? Все пак това бяха трите стълба на тоталитарната държава — партията, армията и службите...
    Ако се разровим малко повече, май ще се окаже че заклеймените олигарси са тръгнали точно от някоя от трите структури нагоре...
    България обаче е вече европейска държава, която [би трябвало да] живее според европейските правила и стандарти. Чрез "експроприация на експроприаторите" т.е. на олигарсите нищо няма да се постигне. Единствения път е пътят на законноста, това значи преди всичко реформа на съдебната система и на МВР, както и подпомагане, а не репресиране на гражданското общество.
    Ясно е в кого е топката. И в гражданското общество също така...

    ОтговорИзтриване
  2. Призивът на Гоце Първанов за промяна на модела или статуквото, часто от което е той - и значи носи основна отговорност за възникването и утвърждаването му - е безкрайно лицемерен. Не зная дали е възможно да не усещаш това лицемерие, или пък се правиш на ударен само защото Гоце е социалист. Апропо, по твоя преценка трябваше да се крие още, че Гоцко е бил ченге, правилно ли те разбрах?! Доста интересно ми е какво ще отговориш...

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравявам те, Ангеле! Това е първият път, когато си заслужава човек да отговори на коментар на блога ми. :)

    Не, не смятам, че е трябвало да се крие, че е бил агент, напротив.

    Не за това беше идеята ми - по типично твой си начин извърташ думите ми и честно казано започваш да ми приличаш на агент-провокатор.

    Думата ми беше за това, че досието на Първанов излезе от някъде - не се разбра точно откъде. Помислете кои са хората, които държат толкова силни козове и кои имат ресурса да ги пуснат в обществото. Това е.

    Ако мислите, че това са хора, загрижени за бъдещето на демокрацията в България значи изобщо не бива да се интересувате от политика....... :)

    Относно това дали е лицемерно или не - българската политика е пълна с хора на статуквото. Аз предпочитам промените да започнат, пък било то и от тези хора. Първанов беше първият, който напипа пулса на проблемите и ги посочи с пръст, предлагайки конкретни мерки.

    Ако Костов го беше направил, щях за да застана и зад него. Но не, той предпочита да си ходи сутрин в бТВ и да обяснява за ДПС, Доган и "нереформираната". И нито приказка за реалните проблеми на страната ни. Това е - по най-простият начин, по който мога да го кажа...

    Не искам да го превръщаме на спор ЗА или ПРОТИВ Костов, просто го давам като пример.

    ОтговорИзтриване
  4. Господин И, просто те съжалявам, и затуй няма да разнищя изказването ти, пълно с алогизми и анахронизми, въпреки че се мъчиш да изглеждаш "модерномислещ" :-) Но... "не требе да се стреля по пианиста, от толкоз може", прочети тази днешна моя статия от блога ми, преди малко я цитира и Иван Бедров в предаването си, тя е за твоя любимец Гоце и за неговото "реформаторство". А за това, че ти изглеждам "варг" и "агент-провокатор" е една хубава смешка, показваща, че трудно можете да се отървете от сталинистките си рефлекси вий, левите. :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Илия,

    Наистина не мога да разбера привързаността на модерен и необременен човек като теб към личността и политическото поведение на г-н президента.

    Твърде много се натрупа "ОТ" и "ЗА" този човек, тя да му вярваме на популистките залъгалки за "тотална промяна на политическата система"... Твърде странни съюзници, твърде показателни съветници, твърде много интригантски изпълнения (обикновено начело с др. Гранитски) по избори...

    "Мажоритарният елемент" в устата на Първанов е просто осигуряване на максимален брой мандати на ДПС и значителен брой "независими" или нему верни червени, за да може или да държи БСП за гушата, или да сговори с Бай Бойко олигархично мнозинство.

    По-лесно ми е да преглътна Гамизов, отколкото този твой коментар:(

    ОтговорИзтриване
  6. Радане, за да ти отговоря на всички въпроси трябва да напиша цял пост, за което в момента нямам достатъчно време, но обещавам да го направя тия дни. Засега можеш да видиш това:

    http://gospodin-i.blogspot.com/2008/06/blog-post_12.html

    ОтговорИзтриване
  7. Mдааа тамън го видях.

    Текстът ти е ОК, аз го приемам като "костовист" - липсват важни теми в посланията на нашата партия.

    За Първанов се боя, че никога няма да се разберем (не и преди ти да разбереш що за човек - именно човек - е държавният глава). Но ще прочета коментара ти с огромен интерес.

    ОтговорИзтриване
  8. Прочее, как гледаш на изявленията на Гранитски (вчера и не само вчера), Божидар Димитров, Жени Живкова и други тежки фенове на президента по повод участието на Бай Бойко във властта?

    Като на глупост?

    Като на провокация и опит да изложат Първанов?

    ОтговорИзтриване
  9. За Гранитски и прочее не мога да коментирам - просто изобщо не съм в течение какво са говорили. Последните дни съм много зает и не ми остава време да чета новините. Днес разбрах от приятел за интервюто на Първанов.

    Но за другото - Радане, аз говоря за политика, а не за личности. В момента в България няма друг политик, който да говори за политиката по същество. Може да е Гоце, може да е обвързан с хора като Гергов и Манджуков, но фактите са си факти - Първанов нарича проблемите с истинските им имена - финансиране на партиите, купени гласове за купени партии!

    Направи реформите ТАМ и УДРЯШ точно по олигархията и по ДСарите, които управляват страната ни от сенките.

    В замяна "някой" му изкарва досието и му унищожава цялата репутация и цялата сила да се наложи с предложенията си. Айде поне ти недей да бъдеш толкова наивен - да не мислиш, че този който изкара досието му мисли за бъдещето на демокрацията???????????

    После ми обяснявайте, че Първанов работел за олигархията! И въобще аз съм спокоен и уравновесен човек, но се ядосвам като гледам наоколо толкова наивност, граничеща с глупост...

    Това стана малко тирада. Само да уточня, че не беше насочена пряко към теб, ами към всички коментари/приказки, които чета.

    ОтговорИзтриване
  10. :-) Това, че сред социалисти като теб забелязваме такава крещяща (спрямо реалностите) неадекватност е основание за неописуема радост сред нас, десните! То просто вещае, че сте обречени, че самият живот вече ви отхвърля най-решително...

    Така че, драги ми господин И, от днес ставам най-запаления ти фен: ще се радвам най-горещо на всяко твое изявление :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Добре дошъл във фенклуба, Ангеле! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Четете анализа на проф. Константинов в "Монитор":

    http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=159857&cid=1&eid=1392

    Той поне нали не е придворен лакей? :)

    ОтговорИзтриване
  13. Хммм

    Първанов безспорно назовава нещата, за които говориш. Но "Удря" ли някого и нещо???

    Или си прави алиби с празни приказки, докато другарува с Доган, Гергов, Черепа и пр. ?

    Аджеба КОЙ купува гласове в България?

    Най-вече това са ДПС, ЛИДЕР-ВМРО, ГЕРБ.

    СДС се прояви като сериозен купувач там, където вече има "успешни" кметове - почти всичките подкрепени от Гранитски.

    Ами кандидата на Стойков в Перник - купувач №1.

    Явно ще трябва да пием бира, да ...

    ОтговорИзтриване