12 юни, 2008

Патекряк!

По-отдавнашните читатели на този блог сигурно знаят, че съм почитател на творчеството на Джордж Оруел и особено на "1984". Особено любим елемент от нея е новговор, измисленият за нуждите на Ангсоц нов език, който вместо да се разширява и обогатява, се свива и намалява с цел ограничаване възможностите на гражданите на режима да мислят свободно.

И тъй както "1984" по много неща ми напомня реалността на ХХІ век, и в новговор има един термин, който изключително много ми напомня за българската политическа среда. Това е терминът патекряк, който в "1984" е белязан от двумисъл - може едновременно да се използва с негативно значение срещу противника или с изпълнен с възхищение поглед към другаря.

Както казва моят приятел Ники Тотев "В България НИЩО-ГОВОРЕНЕТО се е превърнало в еталон за българската политическа и обществена мисъл". Това е нашият патекряк!

Ето например вчера сутринта слушах разговора на Коритаров с Иван Костов в сутрешния блок на Нова телевизия. Г-н Костов отправяше критики към правителството. Повечето обосновани, но и някои (поне според мен) безумни - като например това, че изкуствено се създавала инфлация, за да се събират повече пари в бюджета и да се раздават на обърчите от фирми. (От личен опит знам, че в БСП нямат страх от нищо повече отколкото от прокълнтата дума инфлация. Дотолкова, че ги е страх да вземат каквито и да е социални мерки да не би да бутнат каруцата...) Както и да е, не за това ми е думата.

Та г-н Костов говори много добре през цялото време, но... не каза нищо. Цялата работа си мязаше на един голям патекряк! - много приказки и никакви конкретни алтернативи и предложения. Разбрахме, че ДСБ нямало да влиза в коалиция, разбрахме че ДПС са лоши, разбрахме че правителството е корумпирано, но... тези неща нови ли са? Или само се надъхваме и се преброяваме, защото идат избори???

Аз лично не чух нито дума за реалните проблеми и решения, от които имаме нужда - финансирането на политическите партии, разпределянето на обществените поръчки, контролът върхи медиите, мажоритарното гласуване, но най-вече и най-общо казано - реформата в политическата система.

И недейте да смятате, че съм настроен срещу Иван Костов. Даже честно казано от него най-малко съм очаквал толкова изпразнен от съдържание дебат. В целия спектър от ляво до дясно не се говори по реалните проблеми на обществото ни. Всичко е изместено върху партизанско-шоуменския стил и политиканстването - сини срещу червени, българи срещу турци, русофили и русофоби. Искам да го подчертая много дебело: това са дебати, от които страната ни не печели нищо.

И ако искате да чуете нещо смислено, а не само патекряк!, четете днешното интервю на Първанов за Труд. Но за това ще пиша допълнително.

2 коментара:

  1. Прав си - само Гоце реди мъдри слова, Костов гледа да се докопа до властта и да ограби и продаде България. Абе всичките са маскари, да живей Гранитски.

    ОтговорИзтриване
  2. :-) Щом пелтеченето на Гоце, в което не се съдържа абсолютни никакъв смисъл освен някакви банални комсомолщини ти се вижда "смислено", "разумно", дори "мъдро", то нямаш друг начин освен говоренето на Иван Костов да ти се вижда така, както ти се вижда :-)

    Вие, социалистокомунистите, защо не вземете да си устоите един прекрасен гоцевски рай на някоя друга планета, та най-после да мирясате?! И да се отървем от вас, щото станахте по-нагли дори от самите себе си...

    ОтговорИзтриване