08 юни, 2008

Обама с/у Макейн


По всичко личи предстоят интересни избори.

Макейн, нетрадиционният кандидат на републиканците, със съмненията, че е неспособен да обедини традиционните (консервативни) избиратели на партията си. Често плуващ срещу течението на собствената си политическа сила, от една страна.

И от друга Обама, обединителят на нацията, често обаче изправян пред същите опасения - че не може да обедини традиционния електорат на демократите (сините якички) зад кандидатурата си.

Може би заради това и двамата показват амбиция и склонност да се борят за избираели от противоположния лагер. Макейн обяви политиките си в областта на екологията - мерки, предвиждащи намаляване емисиите на парникови газове, по същество протягане на ръка към нератифицирания от Конгреса Протокол от Киото - явно заиграване с електоралната база на демократите. От друга страна Обама, който се бори за гласове в типични червени щати и говори за обединение на нацията отвъд партизанското разделение на двете най-големи партии.

Същевременно проучванията на общественото мнение от последната седмица показват малка преднина за Обама - между 1% и 6% (средно 2,5%), но пък абсолютно всички по-големи институции, които следят това предвиждат победа на сенатора от Илиноис, засега...при всички положения са много близко обаче.

Интересна кампания предстои, помнете ми думата! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар