23 януари, 2008

Хомосексуално осиновяване?

Днес във френския Светът (Le Monde) четем, че Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) е осъдил Франция по обвинение за дискриминация, тъй като страната е отказала осиновяване на дете на кандидатка, която има еднополова връзка. Емануел Б. искала да осинови дете от Азия, Южна Америка или Мадагаскар и подала документи като неомъжена, тъй като френският закон разрешава осиновяване в такива случаи, но не скрила, че от 8 години живее заедно с приятелката си в еднополова връзка. Главният съвет на Жура (това е нещо като общински съвет за най-малката френска административна единица - департаментът) признава високото образование на личностните качества на жената, но е отказал разрешение на основание, че й липсват достатъчно родителски предпоставки, за да се развива осиновеното дете. Отгоре в решението пише, че не става ясно какво място в живота на детето ще заема приятелката й.

Коментарът на Светът е, че решението на ЕСПЧ дава зелена светлина за хомосексуалните осиновявания в Европа. Вестникът съобщава, че в момента 9 европейски страни разрешават под една или друга форма осиновяването на деца от хомосексуални двойки: Белгия, Германия, Дания, Испания, Исландия, Норвегия, Нидерландите (Холандия), Обединеното кралство и Швеция. Край на информативата част.

Следва коментар на автора. Според Държавната агенция за закрила на детето в България има 9000, настанени в 86 за деца, лишени от родителски грижи (изт. в-к Капитал: брой 50, 14 декември 2007). Това са без да броим децата с различни физически и/или умствени увреждания и заболявания като тези в нашумелия дом "Могилино". От всички институции 2567 деца са били вписани за осиновяване до края на 2007. До края на октомври същата година в страната ни са били осиновени 580 деца, а в чужбина 51 - което показва, че осиновяването на българчета без родители се прави над 10 пъти повече от българи, отколкото от чужденци.

Тогава, поне за мен идва резонният въпрос - не е ли по-добре да либерализираме законодателството си в тази насока, позволявайки на неженени хора да осиновяват деца (извинете невежеството ми, ако греша, но доколкото знам в момента не е позволено)? Освен това не е ли крайно време в страната да се приеме законодателство, обособяващо т.нар. обществен съюз, който да легализира съжителството на неженени двойки без оглед на техния полов състав, като се позволи и на такива хора осиновяват деца?

За мен лично няма нито един конкретен аргумент защо хомосексуалните хора не биха могли да осиновяват деца. Интересно ми е какво биха си отговорили тези, които имат - дали е по-добре децата на България да бъдат унищожавани психически или физически по домове като Могилино или да живеят с двама татковци или майки, които се обичат. Вие как мислите?

Редакция:
Забравих да спомена, че и преди съм писал по темата - в стария си блог. Тогава бях подтикнат от една глупава статия, публикувана в Монитор, която за съжаление вече и в интернет пространството явно я няма.

9 коментара:

  1. Понеже в САЩ много се спори за родителските качества на хомосексуалните двойки, американските учени са изследвали деца на гей семейства. Заключението е, че децата си растат не по-различно от децата на хетеросексуални родители и че не "прихващат" хомосексуална ориентация.

    В крайна сметка учените са достигнали съгласие, че на детето му трябва семейство, което го обича и се грижи за него, все едно от какъв пол са родителите.

    И опасенията, че ако две жени отгледат момче, то ще се държи като жена и пр. са глупави.

    ОтговорИзтриване
  2. Съгласен съм. А можеш ли да цитираш източник и анализ на това изследване? Отдавна съм чувал за него, но не съм го виждал/чел и ми е трудно да го цитирам, когато споря с някой по темата.

    ОтговорИзтриване
  3. 1. Почти съм сигурен, че на неженени/неомъжени е разрешено да осиновяват.

    2. Против съм еднополовите бракове и категорично против хомосексуални двойки да осиновяват деца. Макар че имайки предвид точка 1 не виждам как това може да се препятства на практика.

    ОтговорИзтриване
  4. хората са го казали "с какъвто се събереш - такъв ставаш". да ми казвате, че средата не определя съзнанието е не несериозно, а направо подвеждащо.

    с това искам да кажа че "да, определено гей семейството влияе (и то още как) върху съзнанието на младото човешко същество което те биха отглеждали"

    точно от гей знам (то се и вижда ако познавате достатъчно такива хора), че такова нещо като вярност и семейност при гей двойките няма. айде сега ми обяснете що за градивна единица на обществото ще бъде това семейство, което е с подобна основа?

    ОтговорИзтриване
  5. Nednet.us коментарът ти е пълен с стереотипни забележки, на базата на които се изгражда позицията ти. Разбира се никой не може да ти наложи мнение, ти имаш право на свое такова, но това е различно от това да кажеш, че "такова нещо като вярност и семейност при гей двойките няма" без да го подкрепиш с никакви аргументи и доказателства ("точно от гей знам (то се и вижда ако познавате достатъчно такива хора)" не е и не може да бъде доказателство). В двете мои статии става въпрос точно за такива двойки - в старата за двама англичани, които живеят заедно ОТ 40 ГОДИНИ - имаше тяхна снимка в "Монитор", а в другата двете въпросни французойки живеят заедно от 8 ГОДИНИ и са високообразовани и с много добри кариери.

    И тъй като Петър наистина е прав, че неженени/неомъжени могат да осиновяват, с това решение на ЕСПЧ, и по силата на това, че България е част от ЕС и като такъв е приела да се съобразява с европейското законодателство вече и в нашата страна хомосексуални двойки ще могат да осиновяват деца!

    ОтговорИзтриване
  6. Няма едно единствено изследване върху деца отглеждани от еднополови двойи. Такива изследвания има десетки. И те не са само в САЩ, но и във Великобритания, и в Холандия и т.н.

    Възможност децата отгледани от такива родители да станат също хомосексуални не е по-голяма отколкото при хетеросексуалните двойки и причина за това е факта, че сексуалната ориентация при човека (каквато и да е тя) не е копирано поведение, мода или поза, а компонетн на психиката върху който е нужно да повлияят и определени биологически предпоставки, за да се поляризира "в ляво", "в център" или "в дясно", ако ми позволите да се изразя така.

    Истински проблематичният въпрос тук е свързан с това, как едно дете би се справило с евентуалната негативна обществена нагласа спрямо факта, че родителите му са хомосексуални, т.е. дали дискриминацията срещу родителите му няма да има остро негативни влияния и върху него. Като цяло обаче няма убедителни доказателства в полза на тази теза.

    Повече информация по-надолу в тази статия тук.

    ОтговорИзтриване
  7. Мисля, че се пропуска един водещ момент, който е добре да бъде споменат. Във възпитателния процес много важно за изграждането на личността е моделът на подражание. Такъв за момчето е личността на бащата, за момичето - на майката. Важна за изграждането на личността на момчето е и майката, така както и на момичето - бащата. Т.е. за израстването на една уравновесена личност, наличността на баща и майка са един важен критерий.

    Липсата на този модел води до известна несигурност в израстващото дете. Това се наблюдава при деца с разведени родители или само с един такъв. С деца без родители също така. Разбира се това не предполага каквато и да било склонност към хомосексуалност (която не е въпрос на възпитание). Въпросът опира не до хомосексуалността, а до самата идея на осиновяването - намирането на възможно най-подходящи родители за едно дете. А това са много критерии, един от който е и наличието на граждански брак (в България).

    Все още не съм убеден, че хомосексуални родители могат също толкова успешно да възпитават едно дете... Ако говорим за право на осиновяване, не мисля че обществото ни и в това число хомосексуалните, са узрели да осиновяват деца, без наличието на брак.

    За самите хомосексуални смисля е напълно достатъчно да легитимират съюзите си под някаква официална форма - това те имат право да отстояват.

    ОтговорИзтриване
  8. Аз съм твърдо ЗА да се даде възможност на хомосексуални да осиновяват. Случайно попаднах на този блог и на тази статия. Най-странното е че преди няколко дни пуснах тема в един форум " Хомосексуални осиновяват " към темата пуснах и анкета ЗА или ПРОТИВ. Когато написах, че съм ЗА тотално ме оплюха изтъквайки абсурдни неща от типа щом живееш с хомо после задължително и ти ставаш такъв. Аз съм чела за много изледвания, които доказват че различната полова ориентация е биологично обоснована и не е функция на средата.
    Искам да споделя резултатите от анкетата, засега са 50 на 50, като най-интересното е че повечето хора гласуват без да пишат по темата.

    На автора желая успехи в начинанията.

    Поздрави
    Рая Георгиева

    ОтговорИзтриване
  9. Уважаема Рая,

    Става въпрос за натрупани с години и векове стереотипи, че има нещо "извратено" или "ненормално" в хомосексуалността. Всъщност не е така.

    Самият факт обаче, че анкетата, която си пуснала е 50:50 е показателен за това, че дори нашето консервативно общество бързо променя нагласите си.

    ОтговорИзтриване