31 януари, 2008

Бил Клинтън замесен в мащабен корупционен скандал?

Понякога се изумявам колко наивно могат да мислят хората. Много често ми се случва да се сблъсквам с тотално незнание по отношение на това колко корумпирана е например американската политическа система (хайде да не правим сравнения с българската, защото не можем да поставим двете неща на една плоскост).

Има много примери за това. Например войната в Ирак и компанията Халибъртън, на която бивш главен изпълнителен директор е сегашният вице-президент на САЩ Дик Чейни. Същата фирма направи милиони и може би дори милиарди от войната.

Днес обаче попаднах на още по-интересен материал в IHT. Ето го. Съзнавам, че е доста дълъг, а и няма причина читателите ми да го намират от тук, ако искат да четат нещо на английски, затова ще го преразкажа съвсем накратко.

През септеври 2005, канадски минен предприемач - Франк Джиустра (или Гиустра) посещава Алмаата, столицата на Казахстан, заедно с бившия американски президент Бил Клинтън. Официалният повод за посещението е запознаване с това как вървят филантропските проекти на фондацията на Клинтън и това е първа спирка от посещението, включващо също така Индия и Китай. Вечерта двамата мъже вечерят заедно с вечния президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев, известен с благосклонното си отношение към всяка възможна опозиция на управлението му.

След приятната вечеря Назърбаев прави голям шлем, като си осигурява подкрепата на Клинтън за кандидатурата си да оглави голяма международна организация, която осъществява наблюдение над избори и подкрепя демокрацията.

След два дни Джиустра също разкрива големия удар, подписвайки предварителни договори с Казахстанската държавна компания Казатомпром да разработва огромни находища на ураний, превръщайки никому неизвестната си до преди дни компания, в един от най-големите производители на безценната суровина.

Всичко това е чудесно и изглежда безгрешно, ако само месеци по-късно компанията на Джиустра не превежда $31,3 милиона на фондацията на Клинтън, обещавайки още $100 милиона.

Разбира се и Клинтън, и Джиустра, а и Назърбаев отричат някаква връзка между трите събития. Какво прави един бивш вече президент на САЩ и как управлява собствената си фондация също не е държавен въпрос. Може би дори не е политически. Освен ако Клинтън не се готвеше да стане първи кавалер на Щатите. И ако не беше една от водещите фигури в кампанията на съпругата си - г-жа Хилъри Клинтън.

Оставям другите изводи на вас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар