30 септември, 2007

За учителските стачки

Съвсем кратък коментар от моя страна за учителските стачки.

Много хора се изредиха (и продължават) да ни обясняват, че за да се повишат заплатите на учителите първо трябвало да се увеличи качеството на преподаваното образование.

Интересното е, че тези хора уж са хора с икономическо мислене, които сами би трябвало да се досетят, че за да "жънеш" първо трябва да "посееш". Да искаш високо качество без първо да имаш справедливо заплащане в сектора е все едно да искаш да печелиш от една фирма преди да си инвестирал в нея. Е, не става!

Как след 18 години мизерия очакваме да има добри учители, които да предоставят добро образование на децата на България също не става ясно. Може ли един нормален човек без да краде и държейки се почтено да оцелява в София с 350лв.?

6 коментара:

  1. Наивно изказване. Каквито и пари да се наливат в тази социалистическа черна дупка - образованието, качеството му няма да се подобри, докато не се извършат и реформи, и то сериозни.

    ОтговорИзтриване
  2. Да жънеш без да си посял се отнася както за държавата, така и за учителите. Те също искат по-високи заплати без да искат да дадат нещо от себе си. Всъщност, на фона на ужасно ниското качество на образованието, учителите всъщност не с еборят за заплати (защото заплата се дава за труд), а за социални помощи.

    На практика ситоуацията е "deadlock" - всяка от страните иска, без да дава, а накрая пак децата ни ще го отнесат.

    ОтговорИзтриване
  3. Учителите от години са част от т.нар. сива икономика с часните си уроци, въху които на плащат и стотинка данък. Странно защо никой не повдига този въпрос

    ОтговорИзтриване
  4. Като са недоволни могат да напуснат и да намерят по-високо платена работа - в момента има недостиг от квалифицирана работна ръка.

    ОтговорИзтриване
  5. като не им изнася да напуснат и да идат да работят в частния сектор където се плаща по 1000 лева ама и много работа се изисква .за тези пари бая ще им се изпотят задниците.не е като да идеш в 8 и в 12 да си тръгнеш.и цяло лято живот.да идат при някой частник ама не им изнася -банда хленчещи мързеливци.

    ОтговорИзтриване
  6. Можете да говорите каквото и колкото си искате по отношение на "колко малко работят" и "колко дълги са им ваканциите", но в случая се изисква малко по-високо ниво на мислене, защото залогът е развитието на обществото и икономиката, а не просто кой ходи цяло лято да копа домати на село...

    По отношение на уроците - съгласен съм. Те трябва 1) да се вкарат в белия сектор на икономиката (тоест да се облагат с данъци както всички други услуги) и 2) чрез промяна на системата да се обезмислят като масово явление и да се използват само в специални случаи (например деца, които не могат да ходят на училище и пр.)

    Доброто образование трябва да е функция на способностите на даден индивид, а не на социален статус, финансови възможности или пр.

    Толкова.

    ОтговорИзтриване