15 декември, 2010

Пъплещият авторитаризъм

Винаги съм ви казвал: правите ли нещо за началника, никога няма да се свидите. Така че, днес искам да се чуеш с него и да ми кажеш, последно, за да го впишем в тази точка.
-- Бойко Борисов, министър-председател на Републиката

Три актуални събития от изминалите дни могат вече да убедят и най-безпристрастния наблюдател, че този кабинет със сигурна крачка се е запътил към авторитаризма, основан на демагогия и привидна демократичност.

След като миналата седмица разбрахме, че в страна, в която няма пари за наука, култура, здравеопазване, пенсии, магистрали и каквото и да е, има достатъчно пари да се правят супер-лукс манастири в такива световни туристически дестинации като с. Гигинци (една бира от мен, на който първи каже в коя област се намира въпросното населено място).

Опиянени от успеха на духовната си политика, кабинетът и мнозинството, успешно си приеха Изборен кодекс, с който орязаха успешно и малкото постигнати успехи в демократизирането на изборния процес в България (странно ми е колко бързо забравиха как хватките на Тройната коалиция накрая им се върнаха тъпкано...)

А днес пък четем как полицията гони и притиска граждани, имали смелостта да ѝ се противопоставят - изисквайки информация или подавайки жалба срещу нейни представители.

В този триъгълник от популистки харчове, ограничаване на гражданските свободи и притискане на позволяващите си да се опълчат на системата "единици" почти винаги и навсякъде по света се крие лицето на авторитаризма.

Само че на г-н Борисов малко сметката му е без кръчмар. Така както беше на всички онези през изминалите 20 години, които си мислеха, че ще могат да си подредят така системата, че България да заприлича на една китна и балканска Беларус. Само че българите не са беларуси. Нито молдовци, нито дори сърби.

Само ние сме си виновни, че страната ни днес е най-източният член на ЕС и че макар и крива, демокрацията все още я има по земите ни. А г-н Борисов съвсем скоро му предстои да го разбере това. По трудния начин:


Често ме сърби да попитам "десните" си приятели защо не се радват, че си имаме "десен" кабинет (преди да сте казали нещо ще ви напомня, че Европейската народна партия - безусловно дЕсна формация - твърдо подкрепя г-н Борисов и партията му, която е пълноправен член).

Истината е, че подобна "закачка" би била напълно излишна. България отдавна не се дели на "леви" и "десни". България се дели на 2 вида искащи - такива, които искат върховенство на закона, ясни правила за всички и нормални отношения и такива, които искат всичко това само за себе си.

А г-н Борисов се чувства спокоен и уверен в управлението си, защото липсата на алтернатива към момента замъглява съзнанието му. Нека му припомня обаче, че и неговата алтернатива не съществуваше година и половина след сформирането на Тройната коалиция.

15 коментара:

  1. Мисля да не коментирам острия и неподходящ тон.Още повече когато става дума за заядливо и неконструктивно водене на диалога.Прозира тенденциозно и подвеждащо в негативизъм настроение.По такъв начин не се постига напредък в отношенията Съжалявам да рязкото отношение, това е моето мнение.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей,

    искам само да отбележа нещо за манастира в село Гигинци (да знам къде се намира). Там информацията е грешна. Манастира е получил всичко на всичко 70 000 лв. Странни суми се цитират - 140 000, 150 000, но доколкото съм запознат това е доста далече от истината. Иначе да, голямо откриване, голяма реклама се направи.

    Иначе манастира е наистина голям, но парите са дошли от държавата. Самия аз съм дарил на този манастир над 3000 лв.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз съм от "десните", които се ужасяваха преди изборите, че човек като Бойко може да стане премиер. Защото неговото правителство не е нито ляво, нито дясно, а продто левашко.

    ОтговорИзтриване
  4. Весела, съгласен съм с теб. Моето е по-скоро намигване към тези лица, които се са склонни да отъждествяват ляво=лошо и дясно=добро...

    Анонимен, представи си какво се е случило с разликата между 70 и 140 хил.... Иначе браво за достойната постъпка с дарението.

    Радане - печелиш! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Ви за изключително "десния" постинг другарю Илия :).

    ОтговорИзтриване
  6. @Vesela - точно в десетката!

    >> представи си какво се е случило с разликата между 70 и 140 хил.
    нали...

    ОтговорИзтриване
  7. Европейската народна партия са лигави зелено-центристи; ако слушаш дебат между човек от ЕНП и от социалистите, не можеш да познаеш кой кой е. Нищо освен отвращение не е предизвиквало у мен позоваването на ЕНП преди години. Найджъл Фарадж президент :-)

    ОтговорИзтриване
  8. точно вие неолибералчетата (и 'леви' и 'десни') докарахте малоумник като борисов на власт. нали вие все ревете за 'експертност' и че трябва да се премахнат "останките от социализма". на ви сега. Експерти от МВФ и СБ разграждат останалото от социалистическата държава.

    Точно вие неолибералтие сте отвъд лявото и дясното, безгръбначни плужеци, неспособни на истинско политическо действие, а само рецитиращи европатриотични лозунги и следващи заръките на американските неолиберални пропагандатори, пардон 'експерти'

    Борисов не прави с нищо по различно от вашите западни идоли, аналози на безгръбначната политика (policy) на "експертите" за която мечтаете.

    охлюви, кое не му е 'нормалното', като 'нормалните' западни държави правят точно същото от десетки години...

    фанатици

    ОтговорИзтриване
  9. Знаете ли, не ме притеснява пъплещият авторитаризъм. Просто защото от Европа едва ли ще позволят втора Беларус, и то в ЕС. Но за съжаление вчера изтече една новина, свързана с книгата на бившият германски посланик в България - и там той коментира (не е много приятно за нас), че Борисов е най-доброто, което имаме в момента.
    Има огромна доза истина в това.
    Нямаме държавници, и липсата на държавническо мислене се компенсира с арогантност, липса на възпитание, култура и политическа полицейщина.
    А алтернативата?
    АБВ? БСП? Други?
    Аз от година и половина и твърдя, че ако Станишев имаше дупе, Доган щеше да е в затвора след "самоубийството" на Ахмед Емин, а Серго щеше да кара втори мандат, в друга коалиция може би.
    Но очевидно дупето на някои служи за други цели

    ОтговорИзтриване
  10. Браво, отлична статия!
    Българите избраха този субект и сега му сърбат милиционерската попара. Пада им се.

    ОтговорИзтриване
  11. Всичко е крайно субективно. За мен, а и за останалите, които са писали тук, е очевидно, че правителството е как да го кажа - долно.
    Обаче има и друга гледна точка. Ето един фрагмент от коментар под публикацията Това не е моят премиер:

    "АКо днес трябваше да избирам правителство, пак бих гласувала за Бойко не заради друго, а защото..."

    Всичко е въпрос на гледна точка. Очевидно е, че който е близо да хранилката, е много по-добронамерено настроен към властта (сегашната или всяка друга).

    ОтговорИзтриване
  12. Падането на комунизма в Б–я се извърши от комунистите! За това сега няма орентири, кое е дясно кое е ляво. И комунистите продължават...

    ОтговорИзтриване