02 септември, 2010

Измеренията на наглостта

Международният ми паспорт изтече преди година. Оттогава все отлагам, по различни причини, издаването на нов – първо чаках да влязат в сила новите паспорти с биометрични данни (съвсем отделна тема на размисъл, не ѝ е тук мястото), после започнаха истериите и простотиите с новата процедура, която уж трябваше да е евтина, бърза, ефективна и пр.

Периодично сутрин, на път за работа, започнах да минавам покрай РПУ-то си, за да видя как върви тенденцията с опашките. За съжаление, и днес пред паспортния отдел имаше точно толкова хора, колкото и в първите дни на издаване на новите документи. Дори този проблем е емблематичен за начина, по който функционира властта в България.

Отговорността е основна стойност в политиката. Хляба и солта, така да се каже. Заемането на важна длъжност преди всичко, преди държавните софри, пътуванията в чужбина и играенето на тенис с помръкнали световни звезди, е поемане на отговорност – че можеш да се справиш с проблемите, които стоят пред обществото ти. Когато не се справиш е нормално да поемеш отговорност, тоест да си теглиш ножа.

В случая издаването на новите лични документи е отговорност на Министерство на вътрешните работи. И има проблем. Дори ако приемем, че всяко начало е трудно и при въвеждането на една нова система е нормално да има засечки и проблеми, не може да се примирим с простия факт, че мина достатъчно време да се отстранят такива неизправности. Явно цялата система не е изградена както трябва, въпреки че съответните компании („Сименс”) са получили стабилно заплащане за усилията си (и най-вероятно са се отчели където е трябвало).

В такъв случай би трябвало да се поеме отговорност. И след като Републиката не може да гарантира на гражданите си нещо толкова елементарно като издаването на лични документи, отговорността трябва да е голяма.

Разбира се свещената крава Цветан Цветанов не си е и помисляла за подобно нещо, но това добавя само още един щрих в картината на тотална некомпетентност, въпиеща неграмотност и отвращаваща наглост пред избирателите, която рисува този кабинет и разбира се неговият председател Бойко Борисов. И за все повече хора в България (а и извън нея) става ясно, че срокът на годност на това правителство е сходен на този на кило нискокачествени кренвирши.

7 коментара:

  1. Проблема е че тъкмо са се качили до горе и нещо явно не им се слиза. Иначе примери за политическа и социална наглост в тази държава и специално с това правителство - колкото искаш. Проблема е че никой няма политическата воля да поеме отговорността за действията си.

    ОтговорИзтриване
  2. Единственият изход, който аз виждам е всекидневен бой по канчетата, докато накрая не се съберем достатъчно хора да отидем и да ги изринем от "горе"-то

    ОтговорИзтриване
  3. Съвсем в тон със заглавието налагат и глоба за това, че не си върнал стария си паспорт на време.

    ОтговорИзтриване
  4. И затова, че не си благоволил да си вземеш цяла седмица отпуска, за да се редиш на глупавите им опашки!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Глобите за невърнати стари документи си ги има от много отдавна – това няма нищо общо със сегашнта излагация

    ОтговорИзтриване
  6. Това е най-некадърната пасмина, която някога се е докопвала до властта. Но за сметка на това не им се затварят устата. Нищо,че имат около 200 думи в оскъдния си речник.

    ОтговорИзтриване
  7. Да ви пусна ли една изтъркала се вече плоча?...
    Те не са виновни, виновни са негодниците от "Сименс". Виновна е тройната коалиция, виновни са... А бе, всички сме виновни, че съществуваме!

    ОтговорИзтриване