03 септември, 2010

Формула „Кръгла нула”

Снимка: Frog news

Таман вчера си мислех, че Любимият ни Премиер и Любимият Кабинет са се изчерпали да ми дават вдъхновение за тази седмица, но днес отново съм на гребена на вълната. Некомпетентността никога не спи така да се каже.

Фактът, че образовани професионалисти като Трайчо Трайков, Дянков и пр. се излагат като кифладжии, показва обаче, че когато „Главата” не е наред, дори цялото „тяло” да е яко, няма как нещата да вървят.

Премиера и екипът му канят арабски инвеститори от Абу Даби да обсъдят възможности за инвестиции в България и проект за изграждане на писта за Формула 1 (и други състезания). Това е стар проект, Румен Петков и приближената до него Българска федерация по моторни спортове го разнасяха като мощи на Св. Йоан Кръстител преди изборите през 2009, мислейки си, че това някак магически ще спаси част от разнебитената репутация на БСП и правителството на Тройната коалиция. Нищо подобно не се случи, разбира се, и „проектът” просто изчезна от публичното пространство. До оня ден.

Провежда се среща, инвеститорите от Абу Даби казват, че не се интересуват да участват в подобен проект, най-малкото, защото всичко е изключително грубо и без никаква свършена работа, след което си заминават.

На следващия ден мин. Трайков започва да обикаля сутрешни блокове и да обяснява, че държавна фирма, ръководена от шейха на Абу Даби ще налее нам-ти-колко милиона, а България ще участва само с терена край Доброславци. Разбира се, масово всички започват да се подиграват на празните приказки на министъра и ако всичко завършваше дотук, може би ситуацията щеше да е само комична.

Само че тя е трагична, защото вчера от въпросната арабска фирма са изпратили писмо до българските медии, с което изразяват възмущението си от непрофесионалното поведение на българските администратори. Не само, че инвеститорите не се интересуват от проекта (и изобщо нямат намерения да наливат пари в дупка), ами и фирмата е частна и собственост на уважаван бизнесмен от Абу Даби, който няма нищо общо с шейха. И тъй като това е сериозна обида в тази част на света, въпросният инвеститор е решил да се откаже изобщо да инвестира в България и да посъветва същото всичките си партньори.

Ето тази тотална нескопосаност на българските министри, и в крайна сметка и на министър-председателя, не просто спъва чуждите инвестиции, а ги гони от страната. Подобен гаф е достоен повод за оставка на ресорния министър, но май досега няма министър, който да не е заслужил честта, което означава, че има нещо дълбоко сгрешено в целия кабинет... и разбира се в „Глъвътъ” му.

7 коментара:

  1. В момента са гузни:

    http://dnevnik.bg/pazari/2010/09/03/955528_ikonomicheskoto_ministerstvo_smeni_oficialnoto/

    И избраха най-нескопосаният начин да заличат гафовете си.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, но никой няма да забрави Трайчо оня ден как се кипреше онзи ден в студиото на бТВ, че "държавата ще даде само терена" и "арабите ще платят всичко"... :)

    ОтговорИзтриване
  3. Не че и Калфин не лъжеше по "Либийското дело", което послужи на комунистическите енергетици и ченгетата на ДС да отмъкнат комисионни от непотъналите в пясъците на Сахара български нефтени концесии...Потънаха само комисионните в банковите им сметки, а нефтените концесии си имат нов собственик...И никой не пита къде са парите от тях? На кого ги продадоха и за колко?

    ОтговорИзтриване
  4. Не ни оставят да си починем тези хора...

    ОтговорИзтриване
  5. Напълно вярно е: не само несъзнателно, но и напълно съзнателно, т.е. от чиста глупост, управниците ни гонят чуждите инвеститори. Нямам предвид изхвърлянията на Бойко Борисов от преди време, когато се репчеше и показваше мускули пред чужди бизнесмени, а имам предвид последния случай, за който току-що научавам от новините: премиерът бил заявил днес при "инспекция" на това как турска компания строи наша магистрала, че ако не направят нещата както он, нашият херой, иска, и за времето, в което нему е скимнало да завършат обекта, тогава щял да направи така, че повече турска компания да не припари у нас!

    Даже се похвалил, че бил звъннал на турския премиер да каже тия неща (представям си Ердоган как е възприел бойковата изцепка!). Ето така, от чист бабаитлък и от някаква спонтанна, идеща и извираща сякаш от дълбините на душата му глупост (и простотия) наший народний премиер гони чуждите компании от пределите на отечеството.

    Т.е. държи се като въшлясъл проскубан пес, който сам няма зъби да гризе кокала, ала за сметка на това ръмжи и лае, та не допуска никой друг до него. На поведението на премиера може да се радва и да ръкапляска само идиот като Сидеров, но пък за сметка на това от случващото се губим всички ние.

    Щото управниците ни се действат така елегантно, както гладна свиня се държи в небран бостан есенно време...

    ОтговорИзтриване
  6. Ако някой започне да събира гафовете на това правителство, до края на мандата сигурно ще може да издаде една много дебела книга.

    ОтговорИзтриване
  7. Опредленое "кръг нула" - тук няма място за спор ....

    ОтговорИзтриване