05 март, 2010

12 медала за български вина от Vinalies Internationales 2010

"Винали Ентернасионал" е едно от най-престижните международни винени състезания, организирано от съюза на френските енолози (сами разбирате за какво става въпрос).

Български вина спечелиха 4 златни и 8 сребърни медала от конкурса. Впечатление прави, че 2 от златните медали са за вина от сорта Сира, родина на който е именно Франция - на Катаржина Question Mark 2007 и Minkov Brothers Сира 2008, а още един за розе от сира на "Вила Любимец" (реколта 2009).

С най-добро представяне са избите "Катаржина" с 4 медала (3 сребърни, 1 златен) и Minkov Brothers с 3 медала (2 златни, 1 сребърен).

Заслужава да се отбележи и сребърният медал за "Мерул" Мерло резерва 2008 на изба "Румелия", което е записано в ценовата категория "под 5 €".

Представянето на вината ни е силно и за пореден път доказва, че качественото, направено с желание, българско вино по нищо не отстъпва на класическите представители от големите вино-нации.

Пълен списък на наградените вина (натисни за по-голямо и четливо копие):

4 коментара:

  1. Пил съм Сирата на братя Минкови и не ме впечатли като за златен медал, може би зашото не съм фен на сирата, но си представям сира без злато колко ще да е блудкава ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Златни и сребърни медали, но САМО в категорията ЕВТИНИ ВИНА!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво за ценителите на хубавото червено вино, въпреки, че не обичам Сира. На "Вила Любимец" опитах някои неща, но към момента гласувам с две ръце за мавруда на Виница

    ОтговорИзтриване
  4. @Апостол Апостолов: Когато дегустират, съдиите не знаят какво е виното - нито като страна на произход, нито като цена, знаят само сорта/овете, от които е направена пробата, която опитват и на тази база я оценяват спрямо това, което би трябвало да представлява едно добро вино от този вид (напр. сира). Така че това, че вината са на едни доста ниски цени и с такива качества е само още един бонус.

    @Анонимен: И моите впечатления от вината на Вила Любимец са по-скоро такива, но това розе смятам да го пробвам. :) А за мавруда Виница на Загрей споделям мнението Ви и всичко щеше да е прекрасно, ако не беше толкова скъп... :)

    ОтговорИзтриване