10 декември, 2009

Къде, по дяволите, е Тувалу?


Дори да не знаете, скоро ще разберете.

По време на преговорите в Копенхаген, малката тихоокеанска държава Тувалу (състояща се от един по-голям и няколко по-малки острови), която се явява една от най-застрашените от измененията в климата и покачването на нивото на световния океан, е предложила нов договор, който да въведе доста по-големи ограничения на глобалните емисии на въглероден двуокис (СО2), но да включи и развиващите се държави в тези ограничения.

Това довело до разрив в лагера на развиващите се страни - и срещу позицията на Тувалу застанали гиганти като Китай, Индия и Саудитска Арабия.

Къде сме ние?

Никъде. България, както често се получава, седи в ъгъла и си мълчи. Принизяваме се, докато премине бурята, както често ни се е случвало.

Далеч съм от мисълта, че предложението на Тувалу ще мине. Склонен съм да допусна, че то е направено под давлението и насърчаването на някой по-голям и влиятелен съсед - като Австралия например.

Факт е обаче, че Тувалу не се срамува да има позиция и да заяви тази си позиция. И затова съвсем скоро повече хора ще са чували за тази малка държава, намираща се буквално на края на света, отколкото за античната България с невероятната си култура, чието най-значимо политическо постижение по отношение на климатичните промени е да се прикачи към един лагер, оглавяван от Полша, който уж брани националните ни интереси...

4 коментара:

  1. Аписаи Йелемия? Между другото, правата за .tv домейна са отдадени за 12 години срещу 50 милиона долара - не е зле за държава с население към 10 хиляди.

    ОтговорИзтриване
  2. И поне още толкова от туризъм годишно, наистина не е зле ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Абе с туризма е малко тегаво - че са далечко от всико и всички, бе на г*за на географията са... и си нямат Слънчев Бряг! :D

    ОтговорИзтриване
  4. Аз не си спомням кога последно България е изразила самостоятелна позиция по международен въпрос. И да е имало такъв момент, най-вероятно е било преди 1944 г. С известни уговорки можем да отбележим отказа на Костов да пусне косоварите от бежанските лагери. И толкова. А откак сме членове на ЕС стратегията ние "откъдето духа вятъра". Румяна Желева обясянваше как подкрепяме "белгйския кандидат" (за президент на ЕС) понеже най-много членки лобирали за него. Аргумент, та дрънка

    ОтговорИзтриване