16 ноември, 2009

Herr Flick goes rogue

Карикатура: Великият Комарници за в-к "СЕГА"

Мони пицарчето пак се е раздвижил. Този път го дава скромно – само 20% или около 1 млрд. лева от фискалния резерв на България щели да бъдат вложени в търговски банки. На „аукционен” принцип.

След като Всемогъщ Бойко вече веднъж отряза амбициите му, не разбирам защо е поредният опит (този път заявен в интервю пред Файненшъл таймс).

Може би е редно да напомним на г-н „В топ 100 най-цитирани икономисти”, че идеята на фискалния резерв е точно да е... резерв. Тоест парите, които стоят там са натрупани на купчина, не носят голяма възвръщаемост, но просто ги има. За сигурност. Ако нещо стане.

Изнасянето им извън тази система със сигурност ще донесе по-голяма възвръщаемост, НО и по-голям риск. Което в крайна сметка е точно обратното на целта на фискалния резерв.

И въобще неадекватните и некоординирани действия и изказвания на г-н Дянков започват да ми правят много лошо впечатление. Признавам, че имах много по-големи очаквания. А засега господинът се оказва един „голям дебел провал”. Или „a big fat failure” за другия му паспорт (нарушаване на Конституцията, *хинт* *хинт*).

Обаче съм сигурен, че той няма да ми се обиди за използвания език. Все пак сам ни даде пример. Няколко пъти.

Поправка: От Министерство на финансите са изпратили опровержение на информацията - "Файненшъл таймс" цитирали стар разговор.

5 коментара:

  1. Статията в Дневник е в резултат на гаф на Financial Times. Ето опровержение:
    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/11/16/816510_ministerstvoto_na_finansite_pari_ot_fiskalniia_rezerv/

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, актуализирах информацията.

    ОтговорИзтриване
  3. Да го духаш, мама ти мръсна комунистическа гад!

    ОтговорИзтриване
  4. Илия, първо това FT са го изкопали като новина отпреди 2 седмици, а всъщност отдавна не е. Освен това резерва може да се вложи практически безрисково, като се инвестира във висколиквидни държавни бондове, като US Treasuries или еквивалентните им европейски инструменти, зад които стой държава като Германия например. Ако падне метеорид и затрие цяла Германия, може и да се обезценят наистина, но тогава това ще ни е най-малкия проблем.

    Иначе не мога да разбера защо нападаш министъра, затова че казва истината, която никой не смее да изрече? БАН в тази си форма е крайно неефективен, аз имам наблюдения от първа ръка и ти го гарантирам !

    Хубаво е че се занимаваш с Дянков, но ако погледнеш трезво, ще видиш че това е най-успешния министър на това правителство и има много реформистки идеи, които е нормално да не се харесват на много хора, особено леви, но това не ги прави лоши идеи. Според мен с това което си написал се упражняваш на евтин популизъм, вместо да се опиташ да помислиш конструктивно и да предизвикаш сериозен дебат относно тази проблематика.

    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам, когато има смислени коментари, по които може да се води цивилизована дискусия/спор. А когато идват от хора, които не познавам иначе се радвам още повече:

    С резерва и в момента се инвестира в безрискови книжа. Резервът носи доходност - нещо от порядъка на 1-2% - това не харесва г-н Дянков.

    Той иска да внесе някаква част от него в търговските банки. Както ние си внасяме някакви пари на лихва (в момента височка) за някакъв период. Само че той да го прави с по 2-300 милиона лева да речем...

    За БАН дали е истина - най-вероятно е, не че не съм съгласен с него. Но не можеш да говориш както си искаш. Част от това, което исках да намекна в публикацията си е, че както той си позволява да говори за други хора, така и другите могат да си говорят за него. Затова съм си позволил да го нарека "пицарче".

    Мен това най-мн ме притеснява, че това е най-успешният министър. Всъщност досега не сме видяли никакви успехи от него. Само някакви грешни и провалени идеи.

    Не мисля, че се упражнявам в популизъм, по-скоро си упражнявам един по-несериозен стил на писане. Обяснил съм накратко защо смятам идеята на Дянков за грешна.

    И докато финансов министър защитава вредния и дебилен плосък данък в България няма да има моята подкрепа.

    Искрени поздрави!

    ОтговорИзтриване