10 май, 2008

It's the economy, stupid!

Чували ли сте тази известна крилата фраза? Не знаете какво значи? На вътрешно-заводския хумор на полит-зубърите с тази сентенция се обозначава кое винаги се оказва решителната тема по време на избори.

Иначе не бихме могли да си обясним загубата на суперуспешния (вече бивш) кмет на Лондон Кен Ливингстън от човека на снимката Борис Джонсън (Boris-the-buffoon, в превод нещо като Борис Простака).

Всъщност има още нещо - около месец-два преди изборите в медиите излязоха разкрития как Кен е давал обществени поръчки на "кръжец от фирми" - честно казано не проследих цялата история, но явно ипотечната криза + съмнение в корупция е достатъчно в Англия един наистина успешен кмет да бъде изритан през вратата за сметка на такава...маймуна (съжалявам за грубия език).

"It's the economy, stupid!" - да си прави сметка нашето правителство. Имотният балон май започва да се пука (казвам го като вътрешен човек), а той движеше цялата икономика напред. Ако България се окаже силно зависима от световната икономика, както се очаква, забавяне на растежа + висока инфлация ще доведе правителството до дори доста по-тежки резултати от очакваното предвид всички скандали, стачки и други забави, които се случиха в страната ни през последните три години...

Светлият лъч идва от в-к "Капитал" (брой 10-16 май): 55% от българите искат да живеят в справедлива държава, която се развива равномерно и разумно. Забелязали ли сте рекламите на яхти по луксозните вестници и списания? Те са насочени към онези 28%, които смятат, че данъци = кражба. Може пък наистина да са кражба - все пак яхтите са по-важни от образование и здравеопазване за всички.

Това беше лявата петминутка за всички, на които им липсваше.

3 коментара:

  1. Лондонската история е много сладка, наистина. Но не съм съгласен с последните ти изречения. Познавам хора от тези 28% - според тях, данъците са кражба на държавата от гражданите. Но рекламите на яхти не са за тях - просто не могат да си го позволят. Дясното мислене не върви задължително с милиони в банката.

    ОтговорИзтриване
  2. И какво му е "суперуспешното" на "червения Кен"?

    ОтговорИзтриване
  3. Не че левият кмет бил успешен, но нашият комунист го втриса, че някъде до властта могат да се намират други, освен комунисти :-) И забележи че обижда десните като хамалин от Сточна гара: това се нарича комунистическо дебелоочие...

    ОтговорИзтриване