07 май, 2010

Обединеното кралство - сега накъде?Източник: BBC

Пълните официални резултати все още не са ясни, но вече има достатъчно информация от изборите в Обединеното кралство за първоначални заключения и прогнози.

Консерваторите като цяло печелят, но недостатъчно – и най-вероятно ще са доста далече от 326-те места, необходими им за мнозинство. Лейбъристите твърдо са втори, поне с 40 представителя по-малко в Камарата на общините. За либерал-демократите нещата изглеждат още по-тъжни. След "Клегманията" и всички приказки за разбиване на двуполюсния модел, те може да се окажат и с по-малко представители отколкото имаха в предишния Парламент. Това е странно особено на фона на получените от либерал-демократите гласове – около 6,5 млн. досега при около 8,2 за лейбъристите и малко над 10 млн. за консерваторите. При тези цифри либ-дем имат близо 5 пъти по-малко депутати от лейбъристите и почти 6 пъти по-малко от консерваторите. Ясно е, че за тях коалиция ще е невъзможна без сделка за електорална реформа.

За Дейвид Камерън ще е много трудно да се пребори с партията си, за реформиране на простата мажоритарна система и преобразуването ѝ (може би) в пропорционална. Да не кажем невъзможно. От друга страна Гордън Браун ще трябва да направи доста широка коалиция, за да може да управлява страната. Подобна коалиция ще включва не само либ-дем, а и други по-малки партии – като например местните национални движения на Уелс и Шотландия. Поради спецификата на британското конституционно устройство обаче, сега първи на ход е настоящият премиер, тъй като при липсата на опозиционно мнозинство той не е длъжен да подаде оставка и може да се опита да сформира кабинет.

Източник: BBC (натисни за по-голямо)


Още малко общи заключения от изборите:

  • Консерваторите изобщо не успяха да привлекат подкрепата, на която се надяваха. Досега като цяло ръстът на подкрепата им е около 4%, което е прекалено малко за партия, която иска уверено да спечели и да управлява.
  • Лейбъристите губят доста тежко в Англия. В национален мащаб загубата в гласове е от порядъка на малко над 6%, но в Англия това се изразява в чиста загуба от 82 депутатски места. Партията обаче остава традиционно супер-силна в Шотландия, където консерваторите имат всичко на всичко ЕДИН депутат (от 59).

Най-голямото събитие извън резултатите обаче е невъзможността на хиляди британци да гласуват, тъй като в 22:00ч множество секции са затворили с опашки от по 200-300 души пред секциите. Срамота, казват британските журналисти. Ядосана гласоподавателка се възмущаваше с какво право изпращат наблюдатели на изборите в Афганистан, като не могат сами да си организират техните, но пък за нас хубав пример, че дори в най-старите демокрации се случват подобни изпълнения.

Интересното в случая е, че законът е пределно ясен – всеки, който преди 22:00ч е получил бюлетина и чака да гласува, трябва да се възползва от правото си. Защо секционните комисии просто са решили да хлопнат мандалото остава да бъде изяснено.

Можете да следите всякаква информация за развоя на изборите - ето тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар