22 април, 2010

Обединеното кралство – все по-близо до първата си коалиция... и до парламентарна реформа

На чия глава ще сложи короната Ник Клег? :: снимка The Independent

Всички основни проучвания на общественото мнение показват де факто равенство между основните политически сили. Например днешното (22 април) проучване на YouGov за в-к "Сън" (който изявено подкрепя консерваторите) дава следните резултати:

Консерватори - 33 процента (нагоре 2%)

Либерал-демократи - 31 процента (надолу 3%)

Лейбъристи - 27 процента (нагоре 1%)

Други - 9 процента (без промяна)

Оригинален материал

Въпреки предимството на консерваторите обаче, ако това разпредление се възпроизведе и на изборите на 6 май, най-голямата парламентарна група в Парламента ще са... лейбъристите. Това е резултат на чистата мажоритарна система, която използва Обединеното кралство. Консерваторите ще са втори с <10 депутата разлика, а либерал-демократите далечни трети. Нито лейбъристите, нито консерваторите ще имат достатъчно депутати за мнозинство.

Едва ли нещо ще се промени сериозно в идните дни, напротив – последните анализи на МВФ например засилват позицията на лейбъристите, защото показват, че страната излиза от рецесия и през 2010г. и 2011г. се очаква икономически растеж.

Така че, следизборната коалиция изглежда 90% сигурна. А възможността Гордън Браун да запази премиер-министърското си място също е значителна.

В интервю за днешния брой на "Гардиън", лидерът на либерал-демократите Ник Клег заявява, че партията му няма да отстъпи от искането си за избирателна реформа и преминаване към пропорционална избирателна система. Темата е централна за партията му, тъй като буквално от години либерал-демократите биват "прецаквани" от мажоритарната избирателна система.

Интересно е, че консерваторите като цяло и председателят им Дейвид Камерън в частност, са против реформирането на избирателната система, което прави трудно коалирането на торите с Либ-дем (това е нарицателното име на либерал-демократите). Клег коментира, че ако лейбъристите останат най-голяма група и запазят министър-председателя си с трети резултат на изборите, би било лудост да се отрича необходимостта от реформа.

От друга страна лидерът на либерал-демократите не крие антипатията си към Гордън Браун, когото смята за човек "от системата", неспособен и/или незаинтересован да я ремонтира така, че да бъде по-открита и справедлива.

Все по-очевидно е, че либерал-демократите и Ник Клег ще "поставят короната" след изборите. Ако се запазят тези тенденции, моята прогноза е правителство на Лейбъристите, подкрепено от Либ-демократите, с премиер-министър Гордън Браун.

1 коментар:

  1. Добър урок за заслепените в България, искащи точно обратното: мажоритарна система.

    Ако не се лъжа, преди години в Шотландия партия, спечелила 25% от гласовете (най-много от всички партии), получава 75% от местата!

    Определено е хубаво да се мисли и да се чете повече: има достатъчно смесени системи, носещи достатъчно справедливо разпределение без опасност за подобни крайни и опасни изкривявания.

    ОтговорИзтриване