09 декември, 2008

Защото сме толерантни?

Вероятно вече прекалявам с манипулациите на заглавието на фундаменталния труд на Сергей Станишев, но национална гордост от традиционната българска толерантност ми напомня точно на 5-дневния памфлет по отношение на това колко се разминават заявените ценности и реалното поведение.

Как иначе да коментирам факта, че групата във Фейсбук, озаглавена "Аз съм против построяването на 5-етажна джамия в София" е събрала около 3'500 членове само за няколко дни? (Вероятно докато завърша и публикувам този текст ще са станали повече)

Не искам да заемам позицията на морален стожер, нито да заповядвам на някого как трябва да мисли, само искам да кажа, че да държиш 1/5 от населението си сегрегирано в далечни села или градски гета и същевременно да се биеш в гърдите, че формално си им дал всички права на граждани не може да бъде толерантност.

Също според мен не може да бъде толерантност да откажеш на една значителна религиозна група правото да си построят храм. Пък ако ще да е на Дарт Вейдър.

А пък цялата паника, с която се подхожда по отношение на джамията на края на града ми напомня за карикатурите на Мохамед в Дания и последвалата реакция от мюсюлманите по целия свят. Тогава много хора им се смееха колко са "цивилизовани", как ли изглеждаме ние сега?

Ако пък си мислете, че "навсякъде е така" спомнете си как изглежда следващият президент на САЩ:

7 коментара:

  1. Не бива да се притисняваш да пишеш по въпроса. Самата дума толерантност е чужда за българина, както по произход, така и като възприятие, усещане и поведение. Винаги е било така.

    НЕтолеранцията има много дълбоки корени в народа ни и бих казал, че за разлика от натрапването на толерантността в последните години, нетолеранцията е една от основните черти и ценности на народа ни (под народ имам предвид само и единствено нас- етническите българи). Ще се подкрепя с няколко примера.
    - антихристиянските гонения и издевателства от 9 век.
    - насилственото покръстване, пак от 9 век
    - антибогомилските гонения ( и всички останали, извън църковната догма)
    - цялото ни Възраждане
    - политическите отношения и насилствени практики от 1879 до момента
    - възродителния процес
    - паркирането на тротоар и пешеходна пътека
    - пръдня в асансьор
    - незачитането на чуждото мнение и чуждата собственост
    - отношенията пушач- непушач (тук имам преки наблюдения и като пушач и като непушач)

    има още много, много примери.

    Не бива и да се плашиш много, защото нетолерантността е нещо обичайно не само за българите, а за всички и навсякъде. Май само Сан Франциско прави изключение
    :D :D :D

    ОтговорИзтриване
  2. Господин И, на няколко пъти те критикувам тука, но този път съм напълно съгласен. Сердностатистическият българин не е толерантен. Тук виждам огромна нужда правителството да обясни на хората че не всеки циганин е крадец и че днешните турци нямат нищо общо с турците от времето на освобождението.
    Правителството на партията която подкрепяш обаче не прави нищо. Или са некадърници или нарочно се нажежава обстановката. Това е още един повод да видиш каква мафиотска структура подкрепяш.

    Поздрави
    Николай

    ОтговорИзтриване
  3. Въобще не желаем съвети от правителството на политико-мафиотско-терористичните организации БСП и ДПС!
    Тези крадци, национални предатели и убийци са за затвора!

    Не ви вярваме, червени задници! Вие, които провеждате геноцид над българския народ, ще ни учите на толерантност!

    Българите искат справедливост, морални уроди!

    ОтговорИзтриване
  4. Толерантност към исляма - тоест, религията, която е предписала подробно, в писмен вид, в свещените си книги, омразата, насилието и униженията, които после ислямските османски завоеватели са приложили стриктно към българите и другите християни на Балканите, а техните събратя арабите са приложили стриктно към милиони други християни и нехристияни от Северна Африка, Близкия Изток и Индия? Толерантност към религия, която учи своите последователи как да прилагат тероризъм, как да водят война и как да убиват в името на своя извратен, кръвожаден и ненавиждащ хората бог?
    Е, просто няма начин. Може би за арабите-варвари от 7-и век ислямът да е бил добър, но е срамота подобно мракобесно учение да съществува и през 21-и век. Не знаеш ли, че масовите убийци от Ню-Йорк 2001, и Мумбай 2008 бяха примерни мюсюлмани, които изпълниха религиозния си дълг и волята на Алах? Толерантност към религия, която дели света на свои и на тези, с които е във война, и която смята, че най-достойното занимание за всеки мюсюлманин е да води война (джихад) срещу неверниците, докато бъде покорен целия свят? Трябва да си пълен игнорант или просто изкукал, за да си толерантен към подобна "вяра". Така че - "не" на новата джамия в София, "не" на всички джамии в България и "не" на всички джамии в света.

    ОтговорИзтриване
  5. За "навсякъде" не знам, но в Германия протестите срещу строеж на джамия са много активни и много широки. Особено от местното население на квартала.
    На немците принципно им е забранено да са нетолерантни, иначе ги наричат директно нацита. Тези протести обаче, не са с мотор маргинализираните десни партии, а хората които изкат да запазят културния облик на града си.

    Определено диксусияте е легитимна, дали ма нужда от нова джамия София.

    ОтговорИзтриване
  6. Аз също смятам, че няма нищо страшно от построяването на нова джамия в София.

    ОтговорИзтриване