26 ноември, 2008

Участието ми в Нова ТВ

Тази сутрин участвах в "Здравей, България" по Нова ТВ. Темата - промяна на предложението в новия семеен кодекс, което въвежда "фактическо съжитество" само между мъж и жена. Доста пъти преди съм писал по този въпрос и за това, че подкрепям легализирането на еднополовите съжителства на блога си. След мое предложение то стана и официална позиция на БСМ.

Това явно предизвика голям интерес тъй като първо миналата седмица дадох интервю за в-к "168 часа" по този въпрос, а днес бях поканен в студиото на Нова ТВ. Прилагам видеото от участието ми:







Както беше казала Аксиния Генчева пред "168 часа": "Поне младежите на БСП са социалисти" :) Само дето вече не сме им младежи... на БСП де

5 коментара:

  1. Добър вечер,

    наразбирам защо като двама човека са решили да не се женят, да не се обвързват, Вие (управляващатата партия) искате да ги вкарате в някакви законни норми.

    Както са казали американците

    WTF?

    Поздрави
    Николай

    ОтговорИзтриване
  2. Добър вечер, Николай.

    Първо, не мога да кажа какво иска управляващата партия. Тук става въпрос за бившата вече младежка организация на БСП - БСМ, която подкрепи разширяването на фактическото съжителство и за еднополови двойки.

    Въпрос на личен избор е кой как ще живее. Аз нямам намерение да налагам, на който и да е да влиза в брак, съжителство или пр. Напротив, именно тъй като не смятам, че всички двойки трябва да се женят подкрепям съжителството за тези, които все пак биха искали да уредят имуществените си и други права. А ако не искат, то е тяхно право!

    Надявам се, че това отговаря на въпроса Ви.

    ОтговорИзтриване
  3. Фактическото съжителство като институт цели узаконяването на съществуващи отношения и житейски факти. Дали да се легализира връзката на двама хомо- или хетеросексуални партньори, това е решение на самите партньори.
    @Николай, регистрирането на съжителството не е императив, така че хората, които искат да живеят без брак и без формализъм, а само на юнашко доверие и честна дума, могат да продължат да го правят, както досега.

    ОтговорИзтриване
  4. Значи ако искам мога да се оженя за приятелката ми ако искам мога да "узаконя" обшото ни съжителство и ако искам може просто така да си я карам. Тогава каква е рзликата между брак и между узаконено съжителство.

    Едиснтвения смисал виждам за хомосексуалистите които няма да могат да се "оженят" но ще могат да си узаконят съжителството. Немислите ли че така проблема се решава с грешните методи? Прие ли се вече този закон

    Поздрави
    Николай

    ОтговорИзтриване
  5. Прилики

    И двете са състояния на съвместен живот.
    И двете са строго личен съюз. Партньорът е желан и избран.
    И двете са доброволен съюз.
    И двете създават семейни отношения. Партньорите имат общ дом, едно домакинство, имат общ интимен живот.
    И двете са трайни образования.
    За всички неуредени в случаи по отношение на фактическото съжителство се прилагат разпоредбите на семейните закони.

    Разлики

    Не във всички държави е необходима регистрация за признаването на фактическите съжителства. Последните могат да бъдат признати доброволно от работодателите.
    Условие за признаването на фактическото съжителство е съвместно живеене на партньорите за определен период.
    За прекратяване на нерегистрираните фактически отношения не е нужно волеизявление пред държавен орган.

    И още, фактическото съжителство и бракът се различават най-вече по начина на встъпване в съюза (при фактическото съжителство става дума за регистрация на двойката в общински регистър, обикновено; докато при брака това се случва с гражданска церемония по вписване, както и църковен брак). Другата съществена разлика е по подразбиране правото на брачната двойка да осинови дете, докато фактическите партньори имат право на припознаване (ако единия партньор има дете, другия го припознава и става втори законен родител). Третата съществена разлика е в начина на разтрогване на съюза - при брака това е чрез тромава и ощетяваща 2-годишна съдебна процедура, докато при фактическото съжителство това става чрез отписване от регистър. Има и още една разлика и тя е в делимостта на имуществото, като при брачните двойки след определен брой години съвместен живот имуществото по подразбиране се дели да две, докато при фактическото съжителство не е така - дели се само имущество, придобито по време на съюза от двамата партньори.

    ОтговорИзтриване