24 декември, 2007

Да се присъединим към бойкота на "Белла България"

Тъй като тези дни имам малко повече време реших да го отделя на това

На връзката ще намерите изготвен от мен "плакат", който според мен е удобен за разпечатване и закачане/разлепване на различни места - напр. хладилника в кухнята, офиса, дървета по улицата и пр.

И тъй като не намирам оформлението за перфектно съм оставил документа свободен за сваляне и редактиране.

15 декември, 2007

Пътуване до Белград - историята

Тих (работен) съботен следобед.

Седмицата беше много тежка (дори половината ден днес) и сега преди да отида на събрание на БСМ и последващия го купон реших поне да започна разказа си за пътуването до Белград.


Заедно с колегите от 4 основни политически сили (БСП, ДПС, НДСВ и ДСБ) тръгнахме с кола от София за Белград миналата сряда. Преминаването през граница беше бързо и безпроблемно, но едно нещо ми направи впечатление.

Нашата граничарка беше доста по-приятелски настроена (все пак ни пита какво ще правим в Белград) и като разбра, че сме млади политически лидери ни заговори по темите на конфликтологията, от които каза, че тя самата се интересувала... :)

Сръбските й колеги конфликтологията не ги вълнуваше, но пък за сметка на това много ги заинтересува колегата от ДПС, предполагам, че заради турското му име... Не мога да ги обвиня в нищо, но ми се струва малко глупаво подозрителното отношение към всеки с неславянско име... Не че англичаните не го правеха на Гетуик, но пък все искам да си мисля, че ние сме по-широко скроени...

Освен това - нищо интересно около пътуването. Пристигнахме следобяд в Белград, сравнително лесно намерихме хотел Шумадия (от веригата Best Western) и се настанихме.

За сряда имаше предвидена само вечеря и кратки думи за Добре дошли от страна на организаторите. Нищо интересно. В документите за пътуването на няколко пъти ни бяха споменали, че организаторите нал
агат стриктна НЕ СЕ ПИЕ политика и няма да плащат никакъв алкохол. Представете си изненадата ми, когато на кротката вечеря някой изрева до ухото ми Млади политически лидери, искате ли РАКИЯ? И това на английски с онзи американски акцент, на който думата РАКИЯ звучи като сръбска псувня от устата на оксфордски професор (но за сръбските псувни малко по-късно).

Това беше първата ми среща с Шейн от USAID, който отговаряше за цялостната организация и финансите. Много свеж тип!

Същата първа вечер се запознахме и с колегите от Македония, които стоически издържаха до последния ден да не говорят по темата България - Македония. Готини бяха и добре се спогодихме - две момичета (браво!) и едно момче.

На следващата сутрин открихме семинара с дискусия за участието на младите хора в политиката. Един от участниците в откриването беше министърът на младежта и спорта на Република Сърбия - Снежана Самарджич-Маркович.

Снежана Маркович е била също така зам.-министър на отбраната (!) и ни разказа за този си опит и за търканията, които е имала с генералите, които я обвинявали, че има тайни началници. Призна си, че има. И даже ни ги показа - единият е на снимката отгоре.

Разговорът продължи с сръбски млади народни представители и също лидери от НПО-сектора. От младите депутати, които бяха докарали имаше две момичета, от които едното беше етническа унгарка от Войводина. Сърбите добре се справят, ще ви кажа...

Денят продължи с вече конкретната работа. Семинари, работни групи и пр. по различни теми. Според мен програмата беше много добре подбрана. Имаше много интересни теми и горе-долу за всеки по нещо. Поне тези семинари, които аз посетих бяха много интересни и полезни - конкретни, точки, без много теория и ала-бала... Останах доволен.

Вечерта - обиколка на централен Белград с автобус и посещение на
Кале мегдан крепостта на Белград, построена на мястото, където се съединяват реките Сава и Дунав. Жалко само, че всичко това се случи по тъмно.

След това вечеря в традиционен сръбски ресторант (Три шешира) където оркестърът изпълни избрани парчета от балканския и руския репертоар... Кулминацията на вечерта беше изпълнението на Калинка, което цялата група посрещна на крака, ръкопляскайки и пеейки. (Ако в ЦРУ видят видеото веднага ще спрат финансирането за подбни програми.)

Следващата вечер имахме организирано посещение на съюзния парламент (Скупщина) на бившата Югославия. Сградата е много красива, но за съжаление в момента се използва само като музей.
Сръбската Скупщина обаче смята скоро да се мести в тази сграда.



Белград е много хубав град. За втори път бях там след май тази година и чудесните ми впечатления се затвърдиха. Със съжаление трябва да призная, че след Белград София ми прави впечатление с мръсотия и хаос... Разбира се, не може много добре да се направят заключения за това от 1-2 епизодични посещения, но все пак. Личи си, че има поне опити да се решават проблемите - центърът е разделен на зони за паркирането, боклуците се събират автоматично от камионите и т.н. От друга страна все още има сгради в центъра, разрушени от НАТО-бомбардировките (наричат ги Паметници на НАТО). Като магазини и блясък Белград едва ли може да се сравнява със София, но не очаквайте нещо в стил София-1995. Кафенета, магазини, Wi-Fi - всичко е налице.

Спирам разказа засега, защото стана време да излизам, но обещавам да го продължа съвсем скоро и да ви доразкажа за пътуването си до Белград.

14 декември, 2007

Защо толкова безотговорно?

След пътуването си до Белград, където бях на обучение, организирано от американски институции бях променил коренно отношението си към представителите на тази нация. Имаше защо - ще ви разкажа отделно за това.

Но днес прочетих в е-изданието на британския "Гардиан" това, с което си припомних каква беше причината за лошото ми отношение към американската държава - безотговорността.

Съвсем накратко американците предлагат мерките, които се приемат по отношение на намаляване емисиите на парникови газове, да бъдат пожелателни. Тоест всяка държава да може да отложи, намали или дори изобщо да не предприема нищо по въпроса.

От еко-организациите наричат това Убийство на Протокола от Киото. Позицията на американското правителство срещу него е известна отдавна. Не мога да разбера обаче откъде идва цялата тази несериозност на администрацията на Президента Буш.

Това предложение на САЩ се подкрепя от Канада, но е категорично отхвърляно от ЕС и Обединеното кралство. За мен в това се крие разковничето в разликата между тези два полюса, условно наречени Европа и Америка.

Неведнъж съм изтъквал теорията си, че проблемите на утрешния свят, на ХХІ век, ако щете, няма да са тероризмът, безработицата, корупцията или нещо подобно, ами точно промените в климата и заплахата от това сами да унищожим планетата, на която живеем и от която зависим всички до един, дори Джордж У. Буш.

В тази връзка тези, които първи осъзнаят тази заплаха и поведат борбата срещу нея ще са бъдещите лидери на международната общност.

12 декември, 2007

Защо българските партии нямат избиратели (едно интересно изследване)

Започнах тази публикация съвсем на шега, искайки чисто и просто да ви представя къде седят политически повечето ми приятели. В хода на писането обаче започнах да извеждам едни заключения, които ми се сториха дости интересни и реших да ги доразвия. Настоящето е плод на това изследване.

Преди време правих реклама на блога си на "Политическия компас" -
едно средство, с помощта на което, всеки много лесно би могъл да определи къде точно стои на политическия небосклон. Точно тогава реших отново да си направя теста и от сайта открих, че "Политическият компас" вече има и вариант за приставка във Facebook. Добавих си я и поканих доста приятели от сайта също да си направят теста, защото тази приставка позволява човек да види визуализация на всичките му приятели. Представям ви моята:


Първо искам да направя уговорката, че само около 50% от горепосочените резултати са на българи. Но това няма голямо значение. Защото например номера 3 и 4 са американка и англичанка. 9 и 7 са българи, "твърд" електорат на ДСБ. 2 и 8 единият е българин, другият американец, но и двамата са пазарни фундаменталисти... :)

От останалите 10, които се въртят горе-долу в горния десен ъгъл на зеления квадрант половината са българи. Тоест дори ако "облакът" беше само от българи резултатите пак щяха да са горе-долу същите. Аз съм голямата червена точка.

Сега да погледнем коя е партията, която се е разположила в това политическо "поле":

Честно да ви призная направих разпределението малко на око и по собствено чувство. Искам също така да направя две уговорки: 1. Поставил съм партиите според това какви идеи (поне привидно) защитават; 2. Трудността да поставя някои идва от това, че никога партията не си е правила труда да взема позиция по дадени въпроси (по-скоро говоря за оста Авторитарно - Либертарианско, отколкото икономическото ляво-дясно).

Може би графиката ми не е вярна по много параметри. Но едва ли съм допуснал грешка в това, че в зеления квадрант, където видяхме се концентрират голяма част от младите българи, няма нито една партия, която да ги мотивира да гласуват за това, в което вярват. В тази връзка, в близките години ще има голям потенциал за развитието на една истинска и автентична зелена партия, която да се насочи точно към тази част от електората.

Тук е моментът да си зададем въпроса "какво вещае това за БСП?" Мястото, на което се е разположила лявата партия в момента, показва че тя се бори за гласовете на по-възрастните ляво и ляво-център разположени консервативни избиратели. Няма да открием топлата вода, ако кажем, че електоратът на БСП се състои в много голяма част от пенсионери и хора извън активна възраст, и че същият този електорат по чисто биологични причини се топи.

Ако партията не направи нещо по въпроса на това да се премести чисто идейно и идеологически, така че да привлече нови избиратели, съвсем скоро БСП ще изпадне в положението на някои други соц-партии от Източна Европа като полската например, която в момента държи под 10% електорално влияние.

09 декември, 2007

Търси се хостел/хотел

Един приятел ще ми идва на гости от Щатите за НГ и искам да му намеря място, където да отседне докато е тук. Иска ми се обаче да е някъде близо до нас (аз живея много близо до Сточна гара).

Той се определя като голям почитател на хостелите, но не знам в БГ как са условията в тях и доколко са сигурни за багаж и лични вещи. До нас има и някои хотели, но аз например си мислех да наема и апартамент...има такива за по няколко дни.

Надявах се на малко помощ от страна на читатели - ако имате добри идеи за хубав хостел или апартамент под наем или дори приятен хотел в близост до Сточна гара (по-точно си мисля за квартала, заключен м/у "Сливница", "Левски", "Дондуков" и "Раковски" - знам че там има доста такива неща, просто не знам какви са) моля да ми пишете тук, за да мога да проверя.

Благодаря ви предварително!

Пътуване до Белград - блогването невъзможно

Когато тръгвах за Белград искрено се надявах, че ще имам време да пиша в блога си как протича конференцията за млади политически лидери, организирана от няколко американски международни организации.

Оказа се обаче, че програмата е толкова натоварена, че не ми остава почти никакво време за писане, пък на моменти и за сън...

Много съм впечатлен от цялостната организация на мероприятието.

Преди всичко съм много доволен от това, че хората, които участват са наясно за какво са дошли и всякакси се опитват да се социализират и да опознават другите участници. Например аз си поставих за цел на всяко хранене или кафе пауза да седя с различни хора и да си говоря с тях и засега се справям.

Обученията и лекторите също са много добри. Харесва ми, че нещата са много конкретни и практически-насочени, няма сериозни теоретични разработки и прочие.

Освен това в Белград успяхме и да се позабавляваме (отдавна не съм излизал в София и няма да правя сравнения, но нощният живот е на високо ниво) и да си създам някои приятелства с някои сърби, македонци, босненци и албанци, които смятам да развивам и занапред.

Смятам да ви разкажа повече за Белград и конференцията, след като се върна в София, което трябва да е утре (живот и здраве). Засега толкова. Приятна вечер! :)

05 декември, 2007

Пътуване до Белград

Утре преди обяд тръгвам за Белград. Ще участвам там в "Семинар за изграждащи се млади политически лидери от Европа и Евразия" - доста помпозно заглавие за конференция... но пък по всичко личи, че организацията ще е перфектна.

Мероприятието се организира от Националния демократически институт, Международния републикански институт (организациите за международно сътрудничество на двете най-големи щатски партии), Американската агенция за международно сътрудничество и Американския съвет на младите политически лидери.

Ще се опитам да блогвам "на живо" от Белград, но програмата ще е много сгъстена и не знам дали ще успея. И въпреки всичко смятам, че допълнителното усилие ще си заслужава. Така че очаквайте тези дни още новини от Српско...

Редакция: Забравих да ви предложа да прегледате сайта на тази инициатива на НДИ.